Komissiózás

2021. június 25.
91
komissiózás raktárlogisztika feladat kiszervezése

A raktárlogisztika kapcsán gyakran hallhatjuk a komissiózás kifejezést, de mit is jelent ez tulajdonképpen, hogyan működik, miért is fontos ez? A következő cikkünkben röviden igyekszünk Önnek megválaszolni ezeket a kérdéseket, illetve egyéb hasznos információkkal szolgálni a raktározásra, árugyűjtésre vonatkozóan. 

Mi is az a komissiózás?


A komissiózás az áruk megadott rendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását jelenti a raktárból. A folyamat a megrendelés beérkezésével indul, majd pedig a kigyűjtött árucikkek rendeltetésszerű összeállításával végződik. 

A komissiózásra elsősorban akkor van szükség, ha a rendelések egyszerre többféle árutípusra vagy árucikkre vonatkoznak, illetve az egyes árucikkekből kért mennyiségek eltérőek, vagy a tárolási egységet valamilyen oknál fogva meg kell bontani. Másik szituáció, mikor a rendelt árucikkek mennyisége a tárolási egység egész számú többszöröse, azaz nem kell azt megbontani. 

Az árugyűjtési folyamat célja


A komissiózás, másnéven árugyűjtés célja, hogy a raktározott árukból olyan méretű és összetételű küldeményeket készítsenek össze, melyek megfelelnek az ügyfelek által leadott rendelési igényeknek és persze a szállítási feltételeknek is. Az árugyűjtés az ellátó-elosztó raktárak munkafolyamatai közül a legdrágább és legkritikusabb, hiszen rengeteg a hibalehetőség, ráadásul ez nagyrészt kézi munkaerővel történik, így a humán erőforrásra nagy összegeket kell fordítani. 

A komissiózás lehet egy-, vagy kétlépcsős folyamat. Előbbi esetében a raktári dolgozó kigyűjti egy teljes megrendelés minden elemét. Ezt általában akkor érdemes alkalmazni, ha megrendelés kis választékszámú, de a választék elemenkénti mennyisége nagy. A kétlépcsős árugyűjtés első lépéseként a különböző megrendelésekhez tartozó azonos árukat gyűjtőjegyzéken összesítik, majd a második lépcsőben rendelésenként szétválogatják és összeállítják a küldeményeket. Ez olyan esetekben alkalmazandó, ahol nagy rendelésszám és azon belül nagy választék van.

Szolgáltatások széles tárházát biztosítjuk


A raktárlogisztikai feladatok kiszervezése óriási segítséget jelent sok szempontból, hiszen nem csak az anyagi oldalról megközelítve jelent könnyebbséget, hanem így nem kell saját raktárépületet fenntartani, alkalmazottakat fizetni, időt és energiát önteni például a komissiózásba, papírmunkába. 

A Tesmore Logistic nem csupán szállítmányozással foglalkozik, de rendelkezésünkre áll egy 1000 m2-es raktár Budapest XXII. kerületében, ahol az alapvető raktározási feladatokon túl számos egyéb szolgáltatással támogatjuk partnereinket.

komissiózás kiszervezve gazdaságosabb
A raktárlogisztikai szolgáltatások széles körét biztosítja a Tesmore Logistic budapesti raktára

Raktárszolgáltatásaink között természetesen a komissiózás is szerepel, így vállaljuk partnereink áruinak megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását. A készletnyilvántartást fejlett informatikai rendszerben tartjuk számon, ezzel is törekedve arra, hogy a minimálisra csökkentsük a hibalehetőségeket, és ügyfelelink maximálisan elégedettek legyenek szolgáltatásaink színvonalával. 

A komissiózáson túl vállaljuk még:

  • Tárolás fedett és nyitott területeken
  • Betárolás, kitárolás
  • Kézi és gépi anyagmozgatás
  • Raklapos és egyedi áruk kezelése
  • Csomagolás, pántolás, fóliázás
  • Számítógépes készletnyilvántartás

Amennyiben Önt is érdeklik raktárlogisztikai szolgáltatásaink, netán kérdése lenne a leírtakkal kapcsolatban, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot, hiszen  a Tesmore Logistic raktár Budapest városában várja meglévő és leendő ügyfeleit.

Raktárlogisztikai szolgáltatásunk

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!