Komissiózás

2021. június 25.
2728

A raktárlogisztika kapcsán gyakran hallhatjuk a komissiózás kifejezést, de mit is jelent ez tulajdonképpen, hogyan működik, miért is fontos ez? A következő cikkünkben röviden igyekszünk Önnek megválaszolni ezeket a kérdéseket, bemutatni a legfőbb tudnivalókat a komissiózás kapcsán, illetve egyéb hasznos információkkal szolgálni a raktározásra, árugyűjtésre vonatkozóan. 

Mi is az a komissiózás?


Az online kereskedelem, illetve a globalizáció, határokon átívelő kereskedelmi hálózatok robbanásszerű fejlődésével a raktárlogisztikának is lépést kell tartani, egyre többféle terméket és anyagot kell egyre gyorsabban előkészíteni és kiszállítani. Éppen ezért a komissiózás precíz, gyors elvégzése döntő előnyt jelenthet az üzleti sikerekben, hiszen mindenki a gyorsaságot preferálja. A komissiózás az áruk megadott rendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását jelenti a raktárból. A folyamat a megrendelés beérkezésével indul, majd pedig a kigyűjtött árucikkek rendeltetésszerű összeállításával végződik. 

A komissiózásra elsősorban akkor van szükség, ha a rendelések egyszerre többféle árutípusra vagy árucikkre vonatkoznak, illetve az egyes árucikkekből kért mennyiségek eltérőek, vagy a tárolási egységet valamilyen oknál fogva meg kell bontani. Másik szituáció, mikor a rendelt árucikkek mennyisége a tárolási egység egész számú többszöröse, azaz nem kell azt megbontani. 

A komissiózás részletesebb bemutatása


A komissiózás, másnéven árugyűjtés célja, hogy a raktározott árukból olyan méretű és összetételű küldeményeket készítsenek össze, melyek megfelelnek az ügyfelek által leadott rendelési igényeknek és persze a szállítási feltételeknek is. Az árugyűjtés az ellátó-elosztó raktárak munkafolyamatai közül a legdrágább és legkritikusabb, hiszen rengeteg a hibalehetőség, ráadásul ez nagyrészt kézi munkaerővel történik, így a humán erőforrásra nagy összegeket kell fordítani. 

A komissiózás lehet egy-, vagy kétlépcsős folyamat. Előbbi esetében a raktári dolgozó kigyűjti egy teljes megrendelés minden elemét. Ezt általában akkor érdemes alkalmazni, ha megrendelés kis választékszámú, de a választék elemenkénti mennyisége nagy. A kétlépcsős árugyűjtés első lépéseként a különböző megrendelésekhez tartozó azonos árukat gyűjtőjegyzéken összesítik, majd a második lépcsőben rendelésenként szétválogatják és összeállítják a küldeményeket. Ez olyan esetekben alkalmazandó, ahol nagy rendelésszám és azon belül nagy választék van. Mind a két típusú eljárásnak megvannak az előnyei és hátrányai. 

Az egylépcsős komissiózás

  • kisebb szervezést és munkaráfordítást igényel; 
  • a sürgős, soron kívüli rendelések egyszerűen teljesíthetők; 
  • valamint az esetleges tévedések, hibák is gyorsan kijavíthatók. 

Hátránya viszont például az, hogy nagyobbak az egy tételre eső átlagos menetidők.

A kétlépcsős komissiózás előnyei közé tartozik, hogy 

  • nagyobbak az adott anyagmozgató rendszerrel elérhető komissiózási teljesítmények;
  • jobban kihasználhatók az anyagmozgatást végző gépek kapacitása. 

Hátránya ugyanakkor, hogy az árucikkenként kigyűjtött árukat újra szét kell válogatni az egyedi megrendeléseknek megfelelően. A komissiózás ezen formája során a megrendelések összeállítása több munkát és időt igényel, ráadásul a sürgős igények nehezebben elégíthetők ki.

Azok számára akiket kifejezetten érdekel ez a téma, hasznos információ lehet, ha bemutatjuk, tisztázzuk a statikus, illetve dinamikus komissiózás fogalmakat is. A statikus komissiózás röviden azt takarja, hogy az ember megy az áruhoz a tárolótérben történő árukiszedés során. Ezzel szemben a dinamikus komissiózás során az áru megy az emberhez. Ez úgy történik, hogy a rakományokat először az árutároló térből a komissiózó térbe, az árukiszedés helyére kell eljuttatni, majd a szükséges árumennyiség kiszedése után a megbontott rakományokat vissza kell szállítani a tárolótérbe.

Az árukiszedés technikai megvalósítása alapján beszélhetünk kézi, illetve automatizált árukiszedéssel megvalósuló komissiózásról. Gyakoribb a kézi munkaerő alkalmazása, melynek oka, hogy az áruk anyagmozgatási szempontból eltérő tulajdonságúak, így nehéz a gépesítés. 

  • Egydimenziós komissiózás esetén az úgynevezett kiszedési zóna korlátozott, csak a kézzel elérhető magasságig terjed, azaz kb. 2 méterig, így ebben a zónában kell elhelyezni a megbontandó rakományokat is. A kiszedést végző dolgozó munkáját kézi vagy gépi hajtású eszközök segítségével hajtja végre. Ennek eredménye, hogy a kigyűjtési folyamat lassú, munkaigényes. Mindazonáltal a kézzel kigyűjtött áru elszállítására folyamatosan működő anyagmozgató eszközök is használhatóak, amelyek meggyorsíthatják a folyamatot, például görgős szállítópályák.
  • A Kétdimenziós komissiózás esetében a kiszedést végző dolgozó a magasabb zónákból gépek segítségével emeli le a termékeket, például targonca által. A komissiózási folyamat így gyorsabb és hatékonyabb lehet.

Az egy és kétdimenziós komissiózás kombinálásával azonban még inkább hatékonyabbá tehető a munkavégzés. Ennek lényege, hogy a kézzel, vagy gépek segítségével leszedett árut szállítópályára helyezik, amelyek végül egy gyűjtőszalagra kerülnek. A nagyobb forgalmú raktárakban ez a lehető leggyorsabb módszer a komissiózás elvégzésére.

Áruleadás és kiszállítás-előkészítési tevékenységek

Az áruleadás a komissiózási folyamat végső fázisának a része. Természetesen ez is többféleképpen történhet attól függően, hogy mekkora méretű és forgalmú raktárról beszélünk.

A centralizált áruleadás során a kiszedési ciklus végén, vagy a gyűjtőeszköz megtelte esetén egy központi helyre szállítják az árut. A decentralizált áruleadás során a kiszedett árukat folyamatosan működő anyagmozgató eszköz továbbítja a gyűjtőhelyre.

A komissiózás megoldható a tárolótéren belül, vagy egy tárolótértől elkülönített komissiózó térben.

A kiszállítás-előkészítés során több feladatot is el kell végezni. Az első lépés a csomagolás kapcsán a megrendelői igényeknek megfelelő kiszerelés és forma biztosítása, majd eleget kell tenni a szállítás során igényelt áruvédelmi intézkedéseknek is.

Ezt követik a kiszállítási egységek összeállításának szempontjai. Ennek jegyében fontos a szállítójárművek gyors rakodásának megvalósítása, illetve a szállítási kapacitás legköltséghatékonyabb kihasználása. A kiszállításra várakozó rakomány esetében pedig elsődleges szempont, hogy a szállítójármű beérkezése után minél előbb megtörténjen a rakodás.

Új irányok és lehetőségek a komissiózásban

A komissiózás klasszikus formája a papír alapú, statikus árukiszedés. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban egyre több olyan innováció segíti a raktárlogisztikát, amelyek által gyorsabban, hatékonyabban, precízebben, sőt környezetkímélőbb módon végezhető el a komissiózás is. A papírmentes árukiszedési eljárások rengeteg előnnyel járnak, többek között kevesebb időt kell fordítani a keresésre, tisztább a dokumentáció, növelhető a teljesítmény, valamint a hibalehetőségek száma is minimálisra csökkenthető.

A papírmentes árukiszedés alternatívái az alábbiak:

  • Mobil adatrögzítés (mobil adatrögzítő eszköz segítségével történő komissiózás)
  • Pick-by-Light (fényjel segítségével történő komissiózás)
  • Pick-by-Voice (beszédhang segítségével történő komissiózás)
  • Pick-by-Terminal (végberendezés segítségével történő komissiózás)

A leggyakrabban az első módszerrel találkozhatunk. Ennek során egy vonalkódolvasóval felszerelt mobilkészülék áll az árukiszedő rendelkezésére. Ez egy rendkívül praktikus és hasznos megoldás, ugyanis a készülék megjeleníti a fontos megrendelési adatokat, mint a kigyűjtendő mennyiséget vagy az árucikkek helyét. Az adatrögzítőt használva a dolgozónak vagy minden árucikket nyugtáznia kell a vonalkód leolvasásával, vagy csak a teljes mennyiséget a komissiózási folyamat végén. Ennek gyakorlati haszna, hogy a mobilkészülék megjeleníti a megadott és tényleges mennyiségek közötti különbségeket, kizárva ezzel a hibalehetőséget.

A mobil adatrögzítők segítségével a komissiózás folyamata papírmentessé és teljes egészében átláthatóvá tehető. A rendszernek köszönhetően a hibafaktor minimálisra csökkenthető és minden nyomon követhető.

Szolgáltatások széles tárházát biztosítjuk


A raktárlogisztikai feladatok kiszervezése óriási segítséget jelent sok szempontból, hiszen nem csak az anyagi oldalról megközelítve jelent könnyebbséget, hanem így nem kell saját raktárépületet fenntartani, alkalmazottakat fizetni, időt és energiát önteni például a komissiózásba, papírmunkába. 

A Tesmore Logistic nem csupán szállítmányozással foglalkozik, de rendelkezésünkre áll egy 1000 m2-es raktár Budapest XXII. kerületében, ahol az alapvető raktározási feladatokon túl számos egyéb szolgáltatással támogatjuk partnereinket.

komissiózás kiszervezve gazdaságosabb
A raktárlogisztikai szolgáltatások széles körét biztosítja a Tesmore Logistic budapesti raktára

Raktárszolgáltatásaink között természetesen a komissiózás is szerepel, így vállaljuk partnereink áruinak megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását. A komissiózás az egyik legfontosabb tevékenység a raktározás ellátási funkciói közül, így a folyamat lebonyolításának minősége alapvetően meghatározza a raktár minőségét, színvonalát a partnerek felé. A készletnyilvántartást fejlett informatikai rendszerben tartjuk számon, ezzel is törekedve arra, hogy a minimálisra csökkentsük a hibalehetőségeket, és ügyfelelink maximálisan elégedettek legyenek szolgáltatásaink színvonalával. 

A komissiózáson túl vállaljuk még:

  • Tárolás fedett és nyitott területeken
  • Betárolás, kitárolás
  • Kézi és gépi anyagmozgatás
  • Raklapos és egyedi áruk kezelése
  • Csomagolás, pántolás, fóliázás
  • Számítógépes készletnyilvántartás

Amennyiben Önt is érdeklik raktárlogisztikai szolgáltatásaink, netán kérdése lenne a leírtakkal kapcsolatban, akkor ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot, hiszen  a Tesmore Logistic raktár Budapest városában várja meglévő és leendő ügyfeleit.

Raktárlogisztikai szolgáltatásunk

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása