Veszélyes anyagok szállítása

Veszélyes anyagok szállítása sokkal nagyobb szakértelmet igényel

A szállítmányozás egy speciális, sokkal nagyobb szakértelmet igénylő vállfaja a veszélyes anyagok szállítása, más néven az ADR szállítás . Az, hogy mi számít veszélyes anyagnak, külön jogszabályok határozzák meg. Ezen kategóriába alapvetően a tűz- és robbanásveszélyes, egészségre veszélyes, vagy környezetkárosító tulajdonságokkal bíró rakományok tartoznak.  A veszélyes anyagokhoz a szállítmányozás megfelelő lebonyolítása érdekében egy úgynevezett UN-számot (magyarul ENSZ azonosítót) alkalmaznak, illetve külön áruosztályba sorolják a rakományt, melynek szállításához külön engedélyt, bizonyos esetekben speciális felszerelést szükséges beszerezni.

Veszélyes anyag szállítás

A Tesmore Logistic-kel


A Tesmore Logistic sikerét az elmúlt években az elhivatottság, az ügyfélközpontúság, és szolgáltatásaink listájának folyamatos bővítése jelentette. Ennek megfelelően, a veszélyes áru szállítás sem maradhat ki a repertoárból. Cégünk egyik legfőbb alapelve az innováció, így folyamatosan törekszünk minden felmerülő igényt maradéktalanul kielégíteni. Éppen ezért rendelkezünk minden szükséges felszereléssel és engedéllyel a veszélyes anyagok szállítása terén, ahogyan fuvarozó partnereink is.

Minden nemű szállítmányozási megbízatás esetén teljeskörű, precíz szolgáltatást nyújtunk partnereinknek, történjen az közúton, vagy tengeren. Pontos és biztonságos munkavégzésünket egy immár 200 partnerből álló referencialista is igazolja. A veszélyes áru szállítás esetében azonban sokkal több szempontot, törvényi rendelkezést kell szem előtt tartani, ami szintúgy óriási szaktudást és felelősségvállalást igényel. A Tesmore Logistic munkatársai már hosszú évek óta dolgoznak a logisztika, a nemzetközi szállítmányozás, fuvarozás berkein belül, így hatalmas tapasztalattal bírnak ezen a területen. A veszélyes áru szállítás során elég egy aprócska figyelmetlenség, s a megbízó súlyos károkat szenvedhet, ezért érdemes olyan vállalkozásra bízni az ADR szállítás elvégzését, mint a Tesmore Logistic.

ADR szállítás

A precizitás nélkülözhetetlen


Veszélyes áru szállítás esetén nélkülözhetetlen a szállítási előírások pontos és szabatos betartása , illetve különösen fontos, hogy a szállítmányozást, fuvarozást a szükséges szaktudással rendelkező csapat kivitelezze, mely garanciát nyújt a megbízó rakományának célba érésére.

Ehhez szükséges a jogszabályok naprakész ismerete, mind hazánkban, mint pedig az Európai Unióban, vagy a célországban. Amennyiben minket bíz meg az ADR szállítás lebonyolításával, munkatársaink segítenek minden nemű szükséges okiratot, engedélyt beszerezni, illetve komplex logisztikai szolgáltatást nyújtunk klienseinknek, melynek utolsó eleme, hogy a megbízó rakománya biztonságban, rövid idő alatt eljut a címzetthez.

A fenntartható jövő, és a környezetbarát megvalósítások természetesen a mi vállalkozásunk életében is egy sarkalatos pont, így a veszélyes áru szállítás lebonyolítását is igyekszünk ennek jegyében minél környezetkímélőbb módon kivitelezni. A veszélyes anyagok szállítása ebből a szempontból is egy kiemelt tényező, hiszen példának okáért egy rosszul elvégzett rakománytárolás óriási károkat okozhat az élővilágban. A jogszabályi megfelelések mellett ezen aspektusból is nélkülözhetetlen a pontos és precíz munka.

Jól látható tehát, hogy az ADR fuvarozás rendkívüli precizitást, és széleskörű szaktudást, valamint nagy szakmai tapasztalatot igénylő feladat, ahol a minimális hibák is súlyos következményekkel járhatnak. Ennek megelőzése végett veszélyes anyag szállítás esetén tüzetesen utána kell járni, hogy kikkel is érdemes együtt dolgozni. Ha az Ön cége repertoárjában is szerepelnek veszélyes áru kategóriájába eső termékek, de még nem találta meg azt a vállalkozást, mellyel szívesen együttműködne a szállítmányozás kivitelezése terén, akkor a Tesmore Logistic a tökéletes választás az ADR fuvarozás kiszervezésére.

Veszélyes áruk szállítása

Vegye fel velünk a kapcsolatot


Számunkra elsődleges fontosságú, hogy megrendelőink igényeit gyorsan és pontosan teljesítsük. Jelszavaink a rugalmasság, pontosság és megbízhatóság. Teljesen mindegy, hogy ügyfeleink milyen egyedi, speciális igénnyel fordulnak hozzánk, mi minden esetben kimagasló szolgáltatást nyújtunk. Immár 26 célországba vállalunk szállítmányozást, köztük ADR fuvarozás lebonyolítását is. 

Ha felkeltettük érdeklődését, vagy bármilyen kérdése van a veszélyes áruk szállítása kapcsán, keressen meg minket telefonon:  +36 20 315 6156 , vagy e-mailben: info@tesmore.hu , vagy kérjen ajánlatot honlapunkon az év bármely napján.

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!

tesmore velemenyek veszélyes anyagok szállítása

Az ADR szállítás , vagy ismertebb néven, a veszélyes anyagok szállítása a logisztika egyik legnagyobb szakértelmet igénylő vállfaja, ahol mindennek szigorúan és precízen kell működnie. A veszélyes anyagok szállítására meghatározott jogszabályok vannak, melyek alapján ezen anyagokat külön kategóriákba sorolhatjuk, mint például a robbanásveszélyes, vagy környezetkárosító anyagok, stb. Mivel ez egy különleges területe a szállítmányozásnak, kevés olyan logisztikai vállalkozás van, mely vállalni tudja ezt a feladatot, a szükséges eszközök és felszerelés, netán szakértelem hiányában. A Tesmore Logisticnél azonban nincs semmilyen akadálya, hogy ilyesfajta megbízásokat is elvégezzünk.

ADR szállítás

Biztonságosan!


A veszélyes áruk szállítása kapcsán most részletesebben is olvashat. Az alábbiakban kitérünk az ADR szállítás múltjára és jelenére, bemutatjuk, hogy milyen feladatokkal, kötelezettségekkel jár a veszélyes áru szállítás, illetve kitérünk arra is, hogy miért érdemes a Tesmore Logistic szolgáltatásait választania, ha logisztikai partnert keres.

  • Mi is az az ADR?

Az ADR rövidítés egy európai megállapodást takar, mely a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállítására vonatkozik. Ennek alapján minden olyan rakomány veszélyes árunak számít, mely közvetett, vagy közvetlen módon károsak lehetnek a környezetre, vagy az egészségre. Az ADR-megállapodást aláíró országok számára a veszélyes áruk európai közúti szállítása esetén ezen előírások betartása az előírott. A megállapodás, az „Általános előírások és a veszélyes anyagokra és tárgyakra vonatkozó előírások” című A melléklet, illetve „A szállítóeszközökre és a szállításokra vonatkozó előírások” című B melléklet alkotja az ADR-t. A veszélyes anyagok szállítása Európában tehát ezen szabályrendszer elemeinek megfelelően kell, hogy teljesüljön. A megállapodás konkrét szabályokat állapít meg a veszélyes  anyag szállítás vonatkozásában az áruk be- és kirakodására, kezelésére, meghatározva a tárolás, csomagolás és a címkézés módját, ezáltal garantálva a biztonságos fuvarozást.

A veszélyes áru szállítás történhet hazai, illetve nemzetközi utakon is, attól függően, hogy a megbízónak mik az igényei. Mi immár 26 európai célországba vállaljuk a különböző típusú rakományok elszállítását közúton, vagy akár tengeren is, célországtól függően. Az ADR szállítmányozás sem hiányozhat repertoárunkból, hiszen a XXI. században elkerülhetetlen az olyan dolgok fuvarozásának kivitelezése, mint a gyógyszerek, tisztítószerek, akkumulátorok, rovarírtószerek, és még sorolhatnánk. Ezek mind a veszélyes áru szállítás kategóriába esnek, noha ez elsőre nem biztos, hogy egyértelmű.

adr szállítás - ránk ebben is számíthat
Az ADR nem más, mint a veszélyes anyagok nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás

Minden olyan rakomány veszélyes áru kategóriájába esik, mely összetevőinek tulajdonsága által, közvetlen, vagy akár közvetett módon károsak lehetnek az egészségre, veszélyt jelenthetnek a környezetre, élővilágra.

ADR fuvarozás

Egy kis történelem


Az ADR egyezményt 1957-ben írták alá Genfben, de csak 1968. január végén lépett hatályba. Kétévente módosítják, hogy megfeleljen a legújabb műszaki és jogi megállapításoknak. Az Európai Unió minden tagállama részese a szerződésnek, hogy a veszélyes anyagok szállítása biztonságosan történjen. Az ADR európai uniós hatálybalépését 2008-ban rendelte el az Európai Parlament. Az ADR szállítás kapcsán kiadott rendelet melléklete tartalmazza azt is, hogy az egyes uniós tagállamok milyen belföldi eltéréseket írtak elő. Emellett az összes többi európai állam is csatlakozott az egyezményhez, sőt még néhány közép-ázsiai ország is, így már összesen közel félszáz ország írta alá. Magyarország 1979-ben csatlakozott az ADR-hez. Az egyezmény egységesíti és összegzi a veszélyes anyagok szállítása kapcsán az összes tudnivalót és kötelezettséget.

Veszélyes anyagok szállítása

Sokféle iparágban szükség van rá


A XXI. század egyik leggyorsabban fejlődő iparága az elektromos ipar mellett kétség kívül a vegyipar. Legyen szó akár alapanyagokról, vagy késztermékekről, ezeket a termékeket tárolni és szállítani kell, nagy részük azonban potenciálisan veszélyeztethetik az emberi életet és környezetet. A veszélyes anyagok szállítása történhet földön, vízen, levegőben, ez azonban önmagában is egy veszélyes procedúra. A közúti veszélyesáru-szállítás ra vonatkozó nemzetközi előírás (ADR) éppen ezért folyamatosan követi a technológiai fejlesztéseket és szabályozza a szállítás módját. Jelenleg már kétévenként rendszeresen módosítják az ADR- t, a műszaki-technikai fejlődéshez, és a világszintű előírásokhoz való igazodás céljából.

ADR szállítmányozás

Szigorú szabályozás


Mint minden ágazatnak, így a logisztikának, fuvarozásnak is megvannak a maguk ágazati szabályzatai. A szállítási előírásoknak megfelelően azok az anyagok számítanak veszélyes rakománynak, melyek szállítását tiltja, vagy korlátozza a szállítmányozásra vonatkozó ágazati szabályzat. Amennyiben az adott jogszabály értelmében veszélyes áru szállítás történik, akkor az ennek megfelelő szállítási előírások alapján kell kezelni az adott rakományt és lebonyolítani a veszélyes anyag szállítás teljes folyamatát.

Azoknak az anyagoknak és tárgyaknak a szállítása esetén beszélünk veszélyes áru ról,amelyek tűz- és robbanásveszélyt, egészségkárosító hatást vagy környezetkárosító tulajdonságokat hordoznak. És fontos, hogy valamely közlekedési ágazat veszélyes áru szállítás szabályzata is ilyenként azonosít, mint például az ADR, vagy tengeri szállítmányozás során az IMDG kódex. A veszélyes áruk szállítása kapcsán a feladónak naprakésznek kell lennie a veszélyes anyagok osztályozását, a csomagolást, a jelölést, a címkézést és a dokumentációt érintő előírásokat illetően.

A veszélyes anyagoknak igen széles palettája van, kezdve a mérgező, maró anyagoktól, a tűz- és, robbanásveszélyes anyagokon át, a környezetkárosító anyagokig. A leggyakrabban szállított, a hétköznapok során is naponta alkalmazott veszélyes anyagok között találjuk példának okáért a rovarírtószereket, rozsdamarókat, akkumulátorokat, különböző tisztítószereket, gyógyszereket stb.

A veszélyes árukat a szabályzatokban leírt módon valamely UN-számhoz rendelik, egy ehhez kapcsolódó áruosztályba sorolják be, vagyis osztályozzák. Veszélyes anyag szállítás csak az UN szám feltüntetésével lehetséges.

  • Hogyan határozhatók meg az egyes anyagokra vagy árucikkekre vonatkozó követelmények?

Az ADR 3.2. fejezete részletezi a veszélyes áruk listáját. Ez egy táblázat, amely tartalmazza a veszélyes áruk megnevezéseit, UN-számukat, osztályozásukat, szállítási kategóriáikat, valamint a csomagolásra, címkézésre, különleges rendelkezésekre, ömlesztett szállításra, tartályban történő szállításra stb. vonatkozó összes fontos információt.

Az ADR 3.1. fejezete és a 3.2.1. szakasz bevezető bekezdései magyarázó megjegyzéseket tartalmaznak a veszélyes áruk listájának minden egyes oszlopához. A veszélyes áruk szállítása kapcsán a biztonságos be- és kirakodásához, fuvarozáshoz az ADR 12.1 szakaszában találhat útmutatót. 

  • Az elfogadott veszélyesáru-osztályok és alosztályok az alábbiak:

2.1 osztály/alosztály – Gyúlékony gázok
2.2 osztály/alosztály – Nem gyúlékony, nem mérgező gázok
3 osztály – Gyúlékony folyékony anyagok
4.1 osztály/alosztály – Gyúlékony szilárd anyagok
4.2 osztály/alosztály – Öngyulladásra hajlamos anyagok
5.1 osztály/alosztály – Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok
5.2 osztály/alosztály – Szerves peroxidok
6.1 osztály/alosztály – Mérgező (toxikus) folyékony/szilárd anyagok
6.2 osztály/alosztály – Fertőző anyagok, csak a „B” kategóriás anyagok
8 osztály – Maró folyékony/szilárd anyagok
9 osztály – Különféle veszélyes anyagok és tárgyak

  • A tiltott veszélyesáru-osztályok és alosztályok az alábbiak:

1 osztály – Robbanóanyagok és -tárgyak
2.3 osztály/alosztály – Mérgező gázok
4.3 osztály/alosztály – Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok (nedvesen veszélyes)
6.2 osztály/alosztály – Fertőző anyagok, „A” kategória
7 osztály – Radioaktív anyagok

Veszélyes anyagok szállítása szempontjából fontos a megfelelő csomagolás
 A veszélyes anyagok szállítása során az egyik legfontosabb szempont a megfelelő csomagolás

  • Mit jelentenek a számok az ADR táblán?

Veszélyes anyag szállítás során az ADR előírásainak megfelelően minden olyan járművet, amely valamilyen veszélyes anyagot szállít, ADR táblákkal kell jelölni. Tulajdonképpen kétféle táblával találkozhatunk, számozottakkal és szám nélküliekkel, de közös jellemzőjük, hogy narancssárga színűek. Veszélyes áruk szállítása során a szám nélküli ADR táblák a küldeménydarabos rakományt, míg a számozott táblák az ömlesztett és tartányos rakományt jelölik. 

A számozott táblákon két szám van feltüntetve egymás alá. A felső a veszélyt jelző szám, míg az alsó az UN szám. Előbbi arra a veszélyességi osztályra utal, amely osztályba az adott veszélyes anyag az ADR alapján tartozik. Az UN számból pedig pontosan megtudhatjuk, hogy milyen anyagot szállít az adott jármű. 

Veszélyes áru

Szállítás és csomagolás


Az ADR természetesen a veszélyes áru szállítás vonatkozásában a csomagolás módját és minőségét is részletesen előírja. Alapvetően többféle csomagolási módról beszélhetünk, a  hagyományos változatok között megtalálhatjuk a ládát, a zsákot, a hordót stb. A veszélyes anyagok szállítása történhet nagyméretű csomagolóeszközben is, mint például konténerekben. A szállított áru tulajdonságaitól függően a csomagolóeszközök alapanyagára és minőségére szintén szigorú szabályozás vonatkozik. Több kritériumnak is meg kell felelni, így például az adott csomagolóeszközt alá kell vetni ejtő-, tömítettség-, halmazolhatósági-, belső nyomásállósági-, vegyi összeférhetőségi vizsgálatnak is. 
Az ADR a veszélyes anyagokat bizonyos szempontok alapján különböző csomagolási csoportokba kategorizálja. Az I. jelzi a nagyon veszélyes, a II. a közepesen veszélyes, a III. pedig az enyhén veszélyes anyagokat. Az X jelzésű csomagolás mindhárom csomagolási csoportú anyaghoz megfelelő, az Y jelzésű a II. és a III. csomagolási csoportú anyagokhoz, a Z pedig a III. csomagolási csoportúakhoz.

Veszélyes anyag szállítás

Felelősség és feladatok


ADR szállítás kapcsán a szabályozás visszásságok, problémák, szabálytalanság esetén rendszerint felelőst is megjelöl. Ebből kifolyólag ritkaságszámba megy, ha valaki mentesül a felelősségre vonás alól, mert előtte valaki nem teljesítette a kötelességeit például az ADR fuvarozás előkészítése során, és hibát ejtett a szakszerű csomagolás elvégzésén, vagy jelzések elhelyezésén. A fuvarozó mindössze akkor nem felel a szabályszegésért, ha a megbízó nem tájékoztatta, hogy  veszélyes áruk szállítása történik. Ekkor a teljes felelősség a feladót terheli. Más esetben, ha

ADR szállítás során hiányosság tapasztalható, akkor a felelősség már megoszlik a felek között.
Természetesen, ha a megbízó olyan logisztikai partnert választ, mely már rutinos, tapasztalt az ADR szállítás terén, ott ilyen jellegű problémákra nem kell számítani. A szakértők mindent ellenőriznek, mindent megfelelően előkészítenek a veszélyes áruk szállítása előtt, hogy aztán maga az ADR fuvarozás is szabályszerűen, zökkenőmentesen történjen. 

Érdemes tehát professzionális szállítmányozó vállalkozásokkal együttműködni, akik tüzetesen ismerik az ADR, vagy tengeren az IMDG Kódex pontjait, hiszen elég néhány apró hiba és könnyen súlyos balesetek is történhetnek. ADR fuvarozás során három csomagolási csoportnak kell megfelelni a rakomány veszélyességi szintjének megfelelően. Ezek a csoportok speciális csomagolási, tárolási kritériumokat jelentenek. Ezen felül veszélyes anyag szállítás lebonyolításához gyakran külön engedélyeket is be kell szerezni az illetékes hatóságoktól.  

A veszélyes áruk szállítása kapcsán hozott szabályozás több szereplőt is magában foglal, köztük olyanokat is, akik közvetlenül nem vesznek részt magában a szállításban, például az áruk előállítóit. 

Egyéb hasznos információk

az ADR szállítás kapcsán


Veszélyes anyagok szállítása során minden tehergépjármű-vezetőnek veszélyes árura vonatkozó engedélyre van szüksége. Ennek az engedélynek a hivatalos neve ADR képzési bizonyítvány. Öt évig érvényes, és automatikusan lejár, ha nem hosszabbítják meg a lejárati dátum előtt. A jogosítvány meghosszabbításához minden sofőrnek végig kell csinálni egy frissítő tanfolyamot.

Minden ADR fuvarozás lebonyolítását végző vállalatnak szüksége van legalább egy veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadóra. Ők felelősek azért, hogy a társaság betartsa a veszélyes árukra vonatkozó rendelkezéseket és kötelezettségeket. Emellett a veszélyes áru szállítás csak is speciálisan felszerelt járművekkel történhet. A veszélyes árukat szállító járművek felszerelési követelményei az ADR 5.4.3 fejezetében találhatók.

Egyedi ajánlatot kérek ADR szállítás lebonyolításához

Adr szállítás

Válassza Ön is a Tesmore Logistic-ot!


A Tesmore Logistic Magyarország egyik leggyorsabban feltörekvő logisztikai vállalkozása, ahol olyan minőségű szolgáltatást nyújtunk, mely sok esetben meghaladja a multinacionális szállítmányozók tevékenységét is. Ezt elsősorban arra alapozzuk, hogy ügyfeleinkkel folyamatos kapcsolatot tartunk, s minden igényt igyekszünk maradéktalanul teljesíteni. Mi nem várjuk el, hogy megbízóink alkalmazkodjanak hozzánk, és meglévő szolgáltatásainkhoz, ehelyett mi igyekszünk idomulni ügyfeleink elvárásaihoz, hogy elnyerhessük elégedettségüket. Ma már több mint 200 visszatérő, és elégedett partnerrel büszkélkedhetünk.

A munkánk sikere a minőségben rejlik, mely hatványozottan igaz a veszélyes anyagok szállítására. Vállalkozásunk minden szükséges felszereléssel, engedéllyel rendelkezik, például védőfelszerelésekkel, melyek elengedhetetlenek ezen a területen. Partneri viszonyban dolgozunk olyan tapasztalt, és megkövetelt érvényes ADR oktatási bizonyítvánnyal rendelkező, jóváhagyott korszerű gépjárművek sofőreivel, akik a szóban forgó feladatokat rutinszerűen, gyorsan és biztonságosan elvégzik. A precizitás elengedhetetlen szempont, hiszen az ADR szállítmányozás során a rakománytól függően nagy jelentőséggel bír a jármű és a rakomány helyzetének nyomon követése, s olyan tényezőkre kell odafigyelni, mint a magas hőhatás, csúszós utak, időzáras szállítás, miegymás.

ADR szállítás az Európai Uniós tagországok területén
Az Európai Uniós tagországok területén, valamint a tagországok közötti áruszállítás során egységes szabályozás érvényes a veszélyes áruk szállítását illetően

Veszélyes anyagok szállítása velünk

Mentesüljön a papírmunka alól is!


Függetlenül attól, hogy hazai, vagy nemzetközi fuvarozásról van szó, a megbízónak mindig tisztában kell lennie azzal, hogy szállítmánya milyen veszélyes anyag osztályzásba tartozik, s ezt jelölni kell, pontosan dokumentálni, s sok egyéb előírásnak megfelelni. A rengeteg hazai és európai jogszabály persze néha átláthatatlan és bonyolult, éppen ezért érdemes a teljes dokumentációt is hozzáértő kezekre bízni, hiszen így biztosan célba juthatnak termékei. Professzionális szolgáltatásainkat mindig igyekszünk kedvező áron kínálni ügyfeleink számára.

Ha bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban, esetleg bővebb információkat szeretne kapni az ADR szállítmányozás felől, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy, ha veszélyes áru szállítmányozását szeretné lebonyolítani, akkor kérjen tőlünk árajánlatot!

AJÁNLATKÉRÉS

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása