Veszélyes anyagok szállítása

Veszélyes anyagok szállítása sokkal nagyobb szakértelmet igényel

A szállítmányozás egy speciális, sokkal nagyobb szakértelmet igénylő vállfaja a veszélyes anyagok szállítása, más néven az ADR szállítás . Az, hogy mi számít veszélyes anyagnak, külön jogszabályok határozzák meg. Ezen kategóriába alapvetően a tűz- és robbanásveszélyes, egészségre veszélyes, vagy környezetkárosító tulajdonságokkal bíró rakományok tartoznak.  A veszélyes anyagokhoz a szállítmányozás megfelelő lebonyolítása érdekében egy úgynevezett UN-számot alkalmaznak, illetve külön áruosztályba sorolják a rakományt, melynek szállításához külön engedélyt, bizonyos esetekben speciális felszerelést szükséges beszerezni.

Az ADR szállítmányozás

A XXI. század egyik leggyorsabban fejlődő iparága az elektromos ipar mellett kétség kívül a vegyipar. Legyen szó akár alapanyagokról, vagy késztermékekről, ezeket a termékeket tárolni és szállítani kell, nagy részük azonban potenciálisan veszélyeztethetik az emberi életet és környezetet. A veszélyes anyagok szállítása történhet földön, vízen, levegőben, ez azonban önmagában is egy veszélyes procedúra. A közúti veszélyesáru-szállítás ra vonatkozó nemzetközi előírás (ADR) éppen ezért folyamatosan követi a technológiai fejlesztéseket és szabályozza a szállítás módját. Jelenleg már kétévenként rendszeresen módosítják az ADR- t, a műszaki-technikai fejlődéshez, és a világszintű előírásokhoz való igazodás céljából.

Mint minden ágazatnak, így a logisztikának, fuvarozásnak is megvannak a maguk ágazati szabályzatai. A szállítási előírásoknak megfelelően azok az anyagok számítanak veszélyes rakománynak, melyek szállítását tiltja, vagy korlátozza a szállítmányozásra vonatkozó ágazati szabályzat. Amennyiben az adott jogszabály értelmében veszélyes áru szállítására kerül sor, akkor az ennek megfelelő szállítási előírások alapján kell kezelni az adott rakományt.

Azoknak az anyagoknak és tárgyaknak a szállítása esetén beszélünk veszélyes áru ról, amelyek tűz- és robbanásveszélyt, egészségkárosító hatást vagy környezetkárosító tulajdonságokat hordoznak, és fontos, hogy valamely közlekedési ágazat veszélyes áru szállítási szabályzata is ilyenként azonosít, mint például az ADR, vagy tengeri szállítmányozás során az IMDG kódex. A feladónak naprakésznek kell lennie a veszélyes anyagok osztályozását, a csomagolást, a jelölést, a címkézést és a dokumentációt érintő előírásokat illetően.

A veszélyes anyagoknak igen széles palettája van, kezdve a mérgező, maró anyagoktól, a tűz- és, robbanásveszélyes anyagokon át, a környezetkárosító anyagokig. A leggyakrabban szállított, a hétköznapok során is naponta alkalmazott veszélyes anyagok között találjuk példának okáért a rovarírtószereket, rozsdamarókat, akkumulátorokat, különböző tisztítószereket, gyógyszereket stb.

A veszélyes árukat a szabályzatokban leírt módon valamely UN-számhoz rendelik, egy ehhez kapcsolódó áruosztályba sorolják be, vagyis osztályozzák.

Az elfogadott veszélyesáru-osztályok és alosztályok az alábbiak:

2.1 osztály/alosztály – Gyúlékony gázok
2.2 osztály/alosztály – Nem gyúlékony, nem mérgező gázok
3 osztály – Gyúlékony folyékony anyagok
4.1 osztály/alosztály – Gyúlékony szilárd anyagok
4.2 osztály/alosztály – Öngyulladásra hajlamos anyagok
5.1 osztály/alosztály – Gyújtó hatású (oxidáló) anyagok
5.2 osztály/alosztály – Szerves peroxidok
6.1 osztály/alosztály – Mérgező (toxikus) folyékony/szilárd anyagok
6.2 osztály/alosztály – Fertőző anyagok, csak a „B” kategóriás anyagok
8 osztály – Maró folyékony/szilárd anyagok
9 osztály – Különféle veszélyes anyagok és tárgyak

A tiltott veszélyesáru-osztályok és alosztályok az alábbiak:

1 osztály – Robbanóanyagok és -tárgyak
2.3 osztály/alosztály – Mérgező gázok
4.3 osztály/alosztály – Vízzel érintkezve gyúlékony gázokat fejlesztő anyagok (nedvesen veszélyes)
6.2 osztály/alosztály – Fertőző anyagok, „A” kategória
7 osztály – Radioaktív anyagok

Veszélyes anyagok szállítása szempontjából fontos a megfelelő csomagolás
 A veszélyes anyagok szállítása során az egyik legfontosabb szempont a megfelelő csomagolás

ADR szállítás biztonságosan!

Az ADR nem más, mint a veszélyes anyagok nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás. Az ADR-megállapodást aláíró országok számára a veszélyes áruk európai közúti szállítása esetén ezen előírások betartása az előírott. A megállapodás, az „Általános előírások és a veszélyes anyagokra és tárgyakra vonatkozó előírások” című A melléklet, illetve „A szállítóeszközökre és a szállításokra vonatkozó előírások” című B melléklet alkotja az ADR-t. A veszélyes anyagok szállítása Európában tehát ezen szabályrendszer elemeinek megfelelően kell, hogy teljesüljön.

Minden olyan rakomány veszélyes áru kategóriájába esik, mely összetevőinek tulajdonsága által, közvetlen, vagy akár közvetett módon károsak lehetnek az egészségre, veszélyt jelenthetnek a környezetre, élővilágra.

A Tesmore Logistic sikerét az elmúlt években az elhivatottság, az ügyfélközpontúság, és szolgáltatásaink listájának folyamatos bővítése jelentette. Ennek megfelelően, a veszélyes áru szállítás sem maradhat ki a repertoárból. Cégünk egyik legfőbb alapelve az innováció, így folyamatosan törekszünk minden felmerülő igényt maradéktalanul kielégíteni. Éppen ezért rendelkezünk minden szükséges felszereléssel és engedéllyel a veszélyes anyagok szállítása terén, ahogyan fuvarozó partnereink is.

Minden nemű szállítmányozási megbízatás esetén teljeskörű, precíz szolgáltatást nyújtunk partnereinknek, történjen az közúton, vagy tengeren. Pontos és biztonságos munkavégzésünket egy immár 200 partnerből álló referencialista is igazolja. A veszélyes áru szállítás esetében azonban sokkal több szempontot, törvényi rendelkezést kell szem előtt tartani, ami szintúgy óriási szaktudást és felelősségvállalást igényel. A Tesmore Logistic munkatársai már hosszú évek óta dolgoznak a logisztika, a nemzetközi szállítmányozás, fuvarozás berkein belül, így hatalmas tapasztalattal bírnak ezen a területen. A veszélyes áru szállítás során elég egy aprócska figyelmetlenség, s a megbízó súlyos károkat szenvedhet, ezért érdemes olyan vállalkozásra bízni az ADR szállítás elvégzését, mint a Tesmore Logistic.

Egyedi ajánlatot kérek

A precizitás nélkülözhetetlen

Veszélyes áru szállítás esetén nélkülözhetetlen a szállítási előírások pontos és szabatos betartása , illetve különösen fontos, hogy a szállítmányozást, fuvarozást a szükséges szaktudással rendelkező csapat kivitelezze, mely garanciát nyújt a megbízó rakományának célba érésére.

Ehhez szükséges a jogszabályok naprakész ismerete, mind hazánkban, mint pedig az Európai Unióban, vagy a célországban. Amennyiben minket bíz meg az ADR szállítás lebonyolításával, munkatársaink segítenek minden nemű szükséges okiratot, engedélyt beszerezni, illetve komplex logisztikai szolgáltatást nyújtunk klienseinknek, melynek utolsó eleme, hogy a megbízó rakománya biztonságban, rövid idő alatt eljut a címzetthez.

A fenntartható jövő, és a környezetbarát megvalósítások természetesen a mi vállalkozásunk életében is egy sarkalatos pont, így az áruszállítást is igyekszünk ennek jegyében minél környezetkímélőbb módon kivitelezni. A veszélyes anyagok szállítása ebből a szempontból is egy kiemelt tényező, hiszen példának okáért egy rosszul elvégzett rakománytárolás óriási károkat okozhat az élővilágban. A jogszabályi megfelelések mellett ezen aspektusból is nélkülözhetetlen a pontos és precíz munka.

Ha az ön cége repertoárjában is szerepelnek veszélyes áru kategóriájába eső termékek, de még nem találta meg azt a vállalkozást, mellyel szívesen együttműködne a szállítmányozás kivitelezése terén, akkor a Tesmore Logistic a tökéletes választás.

Számunkra elsődleges fontosságú, hogy megrendelőink igényeit gyorsan és pontosan teljesítsük. Jelszavaink a rugalmasság, pontosság és megbízhatóság. Teljesen mindegy, hogy ügyfeleink milyen egyedi, speciális igénnyel fordulnak hozzánk, mi minden esetben kimagasló szolgáltatást nyújtunk, s immár 26 célországba vállalunk szállítmányozást.

Ha felkeltettük érdeklődését keressen meg minket telefonon: +36 20 315 6156 , vagy e-mailben: info@tesmore.hu , vagy kérjen ajánlatot honlapunkon az év bármely napján.

tesmore-velemenyek-text

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!