CMR fuvarozási felelősségbiztosítás / Szállítmány – érték biztosítás


A szállítmányok szervezésénél maximális gondossággal járunk, így ennek függvényében javasolhatjuk a külön szállítmány biztosítás megkötését, mely a fuvarozás teljes idejére fedezetet nyújt az áru értékéig. 

cmr fuvarozási felelősségbiztosítás
A szállítmányozás kiszervezése elterjedt formula a kereskedelem világában, hiszen egy megbízott logisztikai cég által történő áruszállítás a legtöbb esetben sokkal költséghatékonyabb, és biztonságosabb is, mintha azt a gyártó, termelő, előállító vagy éppen a megrendelő bonyolítaná le. A logisztikával, szállítmányozással foglalkozó vállalkozások a megfelelő szakértelem birtokában biztosítani tudják a szállítmány épségben és időben történő eljuttatását a célállomásra.

cmr biztosítás a rakomány garantált biztonságáért

Anyagi garancia


A logisztikai kiszervezés egyik legfőbb előnye a gazdaságos mivolta mellett az, hogy a biztonság garantált, hiszen a hiteles vállalkozások biztosítják a rakomány megérkezését, azaz garanciát vállalnak rá. A logisztika világában ezt az úgynevezett CMR fuvarozási felelősségbiztosítással lehet kivitelezni a nemzetközi utakon. A felelősségbiztosítás kérdéskörének tisztázása nem egyszerű feladat, ha azt nézzük, hogy az áruszállításnak három fő szereplője van: a megbízó, a szállítmányozó, és a fuvarozó. Mi most tiszta vizet öntünk a pohárba, és röviden összefoglaljuk, hogy kinek, mikor a feladata CMR biztosítás megkötése és, hogy miképp is történik ez. 

Különböző típusú értékbiztosítások

Ahogy fentebb is írtuk, a CMR biztosítás egy nemzetközi felelősségbiztosítási dokumentum, de természetesen ennek megvan a belföldi változata is, a BÁF. A CMR egyszerűen megfogalmazva egy árukísérő dokumentum, mely a szállítmány biztonságának garantálása mellett igazolja, hogy az adott fuvar szerződés alapján történik . Azért fontos a biztosítás megkötése, mert ez fedezi a fuvarozás során keletkező károk számonkérésének, felróvásának lehetőségét a fuvarozón. A megbízott logisztikai vállalkozásnak felelősségbiztosítást lehet kötnie annak érdekében, hogy az említett károkat fedezze, illetve a megbízónak is érdemes úgynevezett szállítmánybiztosítás kötése, hiszen így válik teljessé, hogy nem szenved semmilyen anyagi kárt az áru tulajdonosa.

CMR kitöltése fontos a Tesmore számára

A Tesmore Logistic számára a szállítmány sértetlensége elsődleges szárazföldön és vízen egyaránt

A CMR tartalma


A CMR kitöltése a laikusoknak átláthatatlan és bonyolult lehet, azonban szakavatott kezeknek ez már rutinmunkának minősül, nincs ez másképp a Tesmore Logistic esetében sem. A CMR biztosítás rögzíti a megkötött szerződés tárgyát, illetve meghatározza a megbízó, a fuvarozó és a címzett kötelezettségeit. Az is tisztázásra kerül, hogy milyen szituációkban vonható felelősségre a fuvarozó, illetve mikor nem, ezzel elkerülve a későbbi konfliktusokat. A CMR kitöltése során vannak részek, melyeket kötelezően mindig ki kell tölteni, míg egyes rovatokat csak bizonyos esetekben, ez sok tényezőtől függ. A fuvarozási felelősségbiztosításban meg kell adni a megbízó vagy másnéven a feladó, valamint a fuvarozó adatait, az áruátvétel helyét és idejét, a szállítmány minden adatát, a fuvarköltségeket, csatolt dokumentumok jegyzékét, illetve ekkor kerülnek tisztázásra a megbízó és a fuvarozó fenntartásai is.

Meddig terjed ki a CMR biztosítás?

A CMR biztosítás megadott árukárokra nyújt fedezetet, melyek a fuvarozó felelősségi körébe tartoznak. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Nemzetközi CMR Egyezmény sok esetben a fuvarozó felelősségét korlátozza. Az egyezmény szerint a fuvarozót terhelő kártérítés mértéke 8,33 SDR/kg, azaz körülbelül 10 Euró/kg összeget nem lépheti át. Emellett nem vonható felelősségre a fuvarozó, ha például nem ismert az, hogy kinek a hibájából származnak a károk, hiszen nemzetközi szállítmányozás során nem ritka az átrakodás, például tengeri szállítmányozás során, vagy egyszerűen a lerakodás alkalmával, illetve mentesíti a fuvarozót, ha a megbízó a CMR kitöltése folyamán nem közöl minden fontos információt a rakományról.

A Tesmore Logistic már több éve nyújt ügyfeleinek megbízható, magas minőségű szolgáltatásokat a hazai és nemzetközi szállítmányozás terén, közutakon és tengeren egyaránt. Amennyiben Ön is úgy dönt, hogy szeretne velünk együtt dolgozni, akkor garantáljuk, hogy nem fog csalódni, hiszen közel 200 elégedett partnerünk igazolhatja, mi mindent megteszünk ügyfeleinkért. A CMR biztosítás megkötése mellett javasolhatjuk a külön szállítmánybiztosítás megkötését, mely a fuvarozás teljes idejére fedezetet nyújt az áru értékéig.

Kapcsolat

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!