Túlméretes szállítás

2020. november 19.
387
túlméretes csomag szállítás időben

Az áruszállítás egy rendkívül összetett, sokszor nehezen kivitelezhető szolgáltatás, mely során minden nap újabb és újabb kihívásokkal találkozunk. A kihívások ugyanakkor fontosak, hiszen ezek segítenek folyamatosan innovatívnak maradni, és előrelépni. A Tesmore Logistic előtt ugyanakkor semmi sem lehetetlen, bármekkora akadállyal is nézünk szembe, megbirkózunk vele. Cégünk egyik alapelve, hogy bármit elszállítunk, melyre ügyfeleink igényt tartanak, így a túlméretes szállítás sem maradhat ki repertoárunkból.

Kérje részletes árajánlatunkat!

Minden időben, mindent időben

Gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat, termékeket kell szállítani, melyek kialakításuknál fogva csak nagy méretben gyárthatók, s így is szállíthatók. Másfelől a túlméretes szállítás fogalma rendkívül tág, hiszen a több tonnás munkagépektől kezdve, ebbe a kategóriába tartozik a túlméretes csomag szállítás is. Ez lényegében attól függ, hogy milyen járművel történik az anyagmozgatás, éppen ezért fontos már az ajánlatkéréskor minden paramétert meghatározni.

Mit értünk a túlméretes szállítás alatt?

Nem szokványos közúti szállítmánynak minősül az olyan jármű, vagy járműszerelvény, melynek oszthatatlan rakománya van, azaz csak úgy szállítható, ha túllépi a 96/53/EK irányelv és a nemzeti jogszabályok által megengedett méretek közül legalább az egyiket vagy az egy tengelyre vagy futóműre eső engedélyezett tömeget vagy az engedélyezett össztömeget. Röviden így foglalható össze a túlméretes szállítás fogalma. 

Belföldi és nemzetközi szállítást is vállalunk

Cégünk, a Tesmore Logistic már több éve van jelen a belföldi, és nemzetközi szállítmányozás területén, s kollégáink java része még ennél is több ideje foglalkozik fuvarozással, szállítmányozással. Ennek fényében tudunk munkatársaink hatalmas szakmai tapasztalatára és rutinjára támaszkodni bármilyen szállítási feladat lebonyolításakor. Nincs ez másképp a túlméretes szállítás esetében sem.
A túlméretes szállítás a fuvarozás egy igen speciális vállfaja, mely az átlagos áruk logisztikájának megszervezésén túlmutató precizitást igényel. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megbízóink termékei hiánytalanul és hibátlanul érkezzenek meg a rendeltetési helyükre, legyen szó belföldi, vagy akár országhatárokon átnyúló szállításról, a túlméretes csomag szállítás kivitelezésétől kezdve a hatalmas rakományokig.

A precíz szervezés elengedhetetlen

A túlméretezett rakományok között is hatalmas különbségek lehetnek, és nem csak a méret, vagy a súly szempontjából. A leggyakrabban szállított túlméretes rakományok között találhatunk például ipari munkagépeket, járműveket, nyomdagépeket, mezőgazdasági gépeket, szélturbinákat, préseket, acélszerkezeteket, vasbeton elemeket, tartályokat, de tulajdonképpen bármit ide lehet sorolni, melyek meghaladnak egy bizonyos méretet a szállítójárműhöz viszonyítva.

Milyen szabályozásoknak kell eleget tenni?

Az EU-ban szigorú szabályozások vannak érvényben a közúti árufuvarozás során megengedett legnagyobb össztömegek és méretek vonatkozásában. Az olyan rakományok, melyek tömege és/vagy mérete meghalad bizonyos határértékeket, csak különleges engedély birtokában fuvarozhatóak, melyet tagállami, vagy regionális hatóságoktól kell beszerezni.

A logisztika világában nem elég ismerni a magyar jogszabályokat, minden célország, illetve az EU szabályozásaival is tisztában kell lenni, nemcsak a túlméretes áru szállítás során, hanem bárminemű fuvarozás alkalmával. Minden uniós tagállamban a meghatározott méretet és tömeget meghaladó rakományt szállító jármű közúton történő közlekedést a közútkezelő felügyeli és engedélyezi, egyúttal ők határozzák meg az útdíjakat is. Az útvonalengedélyt minden országban az erre a feladatra létrehozott illetékes közútkezelő állítja ki néhány napon belül.

Engedélyek és díjak 

A túlméretes csomag szállítás terén szolgáltatásaink alapelemét képzik az összes szükséges közútkezelő által kiadott engedély beszerzése, függetlenül attól, hogy magyar, vagy külföldi utakról van szó. Az engedélyek beszerzése mellett szükséges az úgynevezett túlsúly díj befizetése, valamint a különböző útdíjak kiegyenlítése is. Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a közútkezelő nem adja meg az engedélyt. Ennek nem az az oka, hogy a rakomány túlsúlyos, vagy túlméretes, hanem egyszerűen nincs olyan útvonal, melynek teherbírása vagy akadálymentessége ezt meg tudná engedni anélkül, hogy infrastrukturális elemeket kellene eltávolítani, megbontani.

Partnerhálózatunk kiterjedt, így tulajdonképpen bármilyen szállítóeszközt, trélert, teherautót, kamiont biztosítani tudunk. Az előzetes információk alapján mindig mérlegeljük a lehetőségeket, és ügyfeleink egyedi kéréseihez is igyekszünk igazodni. Amennyiben minket választ, garantáljuk, hogy szállítmányát maximális biztonsági szempontok és előírások mentén fogjuk mozgatni, ráadásul külön, egyedi biztosítás kötése is lehetséges.

túlméretes áru szállítás sokszor felmerülő igény

A túlméretes szállítás sokszor felmerül meglévő ügyfeleink körében is

Tömeg- és méretnormák

Hazánkban az áruszállításra alkalmas járművek, illetve járműszerelvények legnagyobb megengedett hosszúságát, szélességét, magasságát, össztömegét és tengelyterhelését az 1990-ben megalkotott, persze azóta már sokszor módosított 6-os KöHém-rendelet szabályozza. A tömeg- és méretnormákat a rendelet 5. 6.és 7. §-ai részletezik. 

Ha szeretne erről bővebben is tájékozódni, akkor az alábbi linken olvashat a rendeletről: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.KOH

Bizonyos esetekben a hatóságok engedélyezhetik a rendeletben foglalt általános normák túllépését, ugyanakkor az ilyen jellegű túlméretes áru szállítás lebonyolításához  közútkezelői hozzájárulás is szükséges, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt, vagy a területileg illetékes önkormányzat útkezelője adhat. 

Túlsúlyos és túlméretes engedély akkor állítható ki, ha 

  • azt a rakomány tömege és méretei indokolják;
  • ha az a nagy tömegű vagy méretű rakomány fuvarozására szolgáló jármű közlekedéséhez szükséges;
  • ha a rakomány oszthatatlan, azaz nem lehet kisebb részekre bontani a szállításhoz

A közútkezelőnek ezen felül jogában áll a járműhöz felvezető, menetoszlop-záró szakkíséretet előírni a túlméretes szállítmányozás biztonságos lebonyolítása végett. 

Soha ne bízza a véletlenre, válasszon profi logisztikai partnert!

A túlméretes szállítás mint arról már többször szó esett, egy rendkívül speciális műfaja a logisztikának. Rengeteg a hibalehetőség, és folyamatosan fel kell készülni a problémákra, melyeket csak szakavatott, tapasztalt és rutinos logisztikai partnerek, illetve sofőrök tudnak hatékonyan kezelni. Rengeteg idő és pénz múlik azon, hogy kikre bízza a rakomány célba juttatását, ráadásul az sem hátrány, ha a fuvarozók tisztában vannak a törvényi előírásokkal akár hazai akár nemzetközi szinten. 

De milyen baklövéseket is lehet elkövetni túlméretes szállítmányozás során, ha nem a profikra bízza a feladatot?

Rutintalan útvonalszervezés

Előfordulhat olyan szituáció, hogy a logisztikai partner a túlméretes szállítás lebonyolításához olyan sofőröket rendel, akik nem feltétlen jártasak ilyen területen, vagy épp nem is rendelkeznek az áruk biztonságos, legális és költséghatékony mozgatásához szükséges felszereléssel. A rutintalan vállalkozások és sofőrök gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy például, hogyan kell elvégezni az útvonal felmérését az olyan veszélyek elkerülése érdekében, mint az alacsony felüljárók. A rosszul megválasztott útvonal rengeteg bonyodalomhoz, késéshez, vagy akár bírsághoz is vezethet. 

Helytelen árurögzítés

Szintén komoly problémát okozhat a rakomány helytelen rögzítése. A nem megfelelő rögzítés extra kockázatot jelent nem csupán túlméretes csomag szállítás során, de tulajdonképpen bármilyen fuvarozás alkalmával. 
 

A túlméretes szállítás megszervezésére kiemelt figyelmet kell fektetni. Túlméretes szállítmányozás szakértőkkel.

Túlméretes szállítmányozás hibátlan megszervezését és lebonyolítását csak rutinos, professzionális cégektől remélheti

Rossz súlyelosztás

Sokszor még a profiknak is komoly fejtörést okoz a megfelelő súlyelosztás kérdése, főleg, ha gyári berendezéseket, építőipari gépeket vagy más hatalmas tárgyakat szállítanak, amelyek szabálytalanul vannak kialakítva. A súlyelosztás azért fontos, mivel minél nagyobb a túlméretes teher súlya, annál hosszabb kell, hogy legyen az alváz, több tengellyel alatta. A cél a teher súlyának elosztása a biztonságosabb szállítás érdekében. Ha a mérlegállomásokon kiderül, hogy a súly nincs megfelelően elosztva a tengelyeken az ismét csak komoly fennakadásokat okozhat, és súlyos bírságokhoz vezethet. 

Engedélyekkel kapcsolatos probléma

A túlsúlyos csomag szállítás engedélyeinek beszerzésekor rengeteg előfeltételnek kell megfelelni, főleg a nemzetközi szállítmányozás esetében. Első és legfontosabb a meghatározott útdíjak időben való befizetése, igazolások könyvelése. Az sem ritka, hogy a közútkezelőnek rendőri kíséretet kell előírnia a szállítmány mellé. A nemzetközi logisztika mégnagyobb precizitást igényel, hiszen sok esetben több ország szabályainak is eleget kell tenni. Amennyiben az okmányok hiányosak, rosszul kitöltöttek, a hatóságok megakadályozhatják a fuvarozó továbbhaladását.

Rugalmatlanság

A túlméretes szállítás biztonságos lebonyolítása precíz és pontos tervezést igényel, ahol nem árt rugalmasnak és előrelátónak lenni. Rengeteg befolyásoló tényező bonyolítja a túlméretes csomag szállítás kivitelezését, így például ha a szállítmány túlságosan széles, akkor általában éjszaka kell vinni a rakományt, révén, hogy ilyenkor jóval kisebb az utak forgalma. A megvalósítás időpontját az engedélyeket kiadó hatóság határozza meg az előzetes információk ismeretében. Az útvonal kijelölése legtöbbször az alacsonyabb rendű utakon történik, azonban ezek is rengeteg hátráltató tényezőt rejtegetnek, mint például a szűk utcák, alacsonyan lévő felsővezetékek, hidak, kanyargós utak.

Bízza szállítmányát a Tesmore Logistic sokéves tapasztalatára!

Amennyiben Ön is megbízható, professzionális logisztikai partnert keres, és olyan különleges igényei vannak, mint például a túlméretes áru szállítás, veszélyes anyagok szállítása stb. akkor ránk bármikor, garantáltan számíthat, szívesen állunk az Ön rendelkezésére is, vegye fel velünk a kapcsolatot ajánlatkérő űrlapunkon keresztül és rövid időn belül visszajelzünk!
 

Ajánlatkérés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!