Túlméretes szállítás

2020. november 19.
1126
túlméretes csomag szállítás időben

Az áruszállítás egy rendkívül összetett, sokszor nehezen kivitelezhető szolgáltatás, mely során minden nap újabb és újabb kihívásokkal találkozunk. A kihívások ugyanakkor fontosak, hiszen ezek segítenek folyamatosan innovatívnak maradni, és előrelépni. A Tesmore Logistic előtt ugyanakkor semmi sem lehetetlen, bármekkora akadállyal is nézünk szembe, megbirkózunk vele. Cégünk egyik alapelve, hogy bármit elszállítunk, melyre ügyfeleink igényt tartanak, így a túlméretes szállítás sem maradhat ki repertoárunkból.

Túlméretes szállítmányozás:

Kérje részletes árajánlatunkat!

Túlméretes szállítmányozás a Tesmore Logistic segítségével


A Tesmore Logistic Magyarország egyik leginnovatívabb logisztikai vállalkozása, kiváló szakemberekkel és partnerekkel. Rengeteg szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek, tulajdonképpen nálunk minden megtalálható, amely kimeríti a logisztika és az áruszállítás fogalmát hazai és nemzetközi szinten, közúton és tengeren egyaránt, mindez kiegészül raktárlogisztikai szolgáltatásokkal is. Vállalkozásunk tagjai már több évtizede foglalkoznak az áruszállítással, így rengeteg tapasztalattal és szaktudással rendelkeznek, illetve naprakészek a legújabb jogi követelmények, adminisztratív feladtok és modern informatikai rendszerek kapcsán. A túlméretes szállítmányozás egyik fontos alapszolgáltatásunk, így ez sem jelent kivételt a professzionalizmus alól.

A túlméretes áru szállítás az utóbbi időkben egyre nagyobb részét teszi ki a mindennapos áruforgalomnak, hiszen a rengeteg ipari beruházás, különböző építkezések gyakran igénylik hatalmas, előre legyártott építőelemek helyszínre szállítását, de például egyes munkagépek fuvarozása is ebbe a kategóriába esik.

A Tesmore Logistic alapszolgáltatásai között így természetesen a túlméretes szállítmányozás is szerepel Magyarországon belül és nemzetközi szinten egyaránt. Magánszemélyek és cégek felkérésére is rendelkezésre állunk.

Családi vállalkozásként az egyik legfőbb erősségünk, hogy ügyfeleink kívánságaira és igényeire mindig, minden körülmények között különös figyelmet fordítunk a túlméretes szállítás során is. Ügyfélközpontú gondolkodásmódunkat mutatja az is, hogy a megkeresésekre, ajánlatkérésekre legkésőbb egy napon belül válaszolunk, így Ön könnyen kalkulálhat előre. Logisztikai szolgáltatásaink azonban nem merülnek ki csupán a túlméretes szállítmányozás lebonyolításában, ugyanis ha igényli, minden engedély beszerzésében, papírmunka elvégzésében segítséget nyújtunk, így lényegében minden terhet leveszünk a válláról. Példának okáért a túlméretes nemzetközi szállítmányozás rengeteg adminisztratív munkával és engedélybeszerzéssel jár, így ha biztosra akar menni a dolgában, mindenképp célszerű professzionális logisztikai partnerre bízni a feladatokat, hiszen a rutintalan vállalkozások eleinte sok hibát ejtenek, de erről a későbbiekben még bővebben is szó fog esni.

Ha tehát belföldi, vagy nemzetközi túlméretes szállítmányozás kivitelezésére van szüksége, akkor a Tesmore Logistic kiváló választás, hiszen professzionális szolgáltatásaink minőségét több mint 200 elégedett ügyfél tanúsítja nemzetközi szinten is. Amennyiben mellettünk szeretné letenni a voksát, nincs más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot és mi akár 24 órán belül válaszolunk a megkeresésre konkrét árajánlattal.

Minden szolgáltatásunk, köztük a túlméretes szállítás Budapest központtal történik, azonban az ország bármely részében számíthat ránk. A túlméretes szállítás belföldön és külföldön egyaránt elérhető nálunk.

Keressen minket, kollégáink rövid időn belül felveszik önnel a kapcsolatot!

Ajánlatkérés

Túlméretes szállítás Budapest
Túlméretes szállítmányozás hazánkban és a határon túl is

Minden, amit a túlméretes áru szállítás kapcsán tudni érdemes

Gyakran előfordul, hogy olyan dolgokat, termékeket kell szállítani, melyek kialakításuknál fogva csak nagy méretben gyárthatók, s így is szállíthatók. Másfelől a túlméretes szállítás fogalma rendkívül tág, hiszen a több tonnás munkagépektől kezdve, ebbe a kategóriába tartozik a túlméretes csomag szállítás is. Ez lényegében attól függ, hogy milyen járművel történik az anyagmozgatás, éppen ezért fontos a túlméretes szállítás előtt már az  ajánlatkéréskor minden paramétert meghatározni.

Mit értünk pontosan a túlméretes szállítás alatt?

A túlméretes áru szállítás a rakományok széles skáláját fedi le, amelyek méretükben, tömegükben és műszaki jellemzőikben különböznek egymástól. A nehézsúlyú áruk fuvarozása nagyobb kihívást jelent, mint a szabványos rakományok szállítása a méretük és a speciális előírások miatt. A fuvarozási sajátosságoktól és az optimális szállítási útvonaltól kezdve a szállítással kapcsolatos kihívásokig és problémákig sok mindent kell figyelembe venni a túlméretes szállítmány típusai szerint.

Nem szokványos közúti szállítmánynak minősül az olyan jármű, vagy járműszerelvény, melynek oszthatatlan rakománya van, azaz csak úgy szállítható, ha túllépi a 96/53/EK irányelv és a nemzeti jogszabályok által megengedett méretek közül legalább az egyiket vagy az egy tengelyre vagy futóműre eső engedélyezett tömeget vagy az engedélyezett össztömeget. Röviden így foglalható össze a túlméretes szállítás fogalma. 

Belföldi és nemzetközi szállítást is vállalunk

Cégünk, a Tesmore Logistic, mint arról már szó esett, több éve jelen van a belföldi, és nemzetközi szállítmányozás területén, s kollégáink java része még ennél is több ideje foglalkozik fuvarozással, szállítmányozással. Ennek fényében tudunk munkatársaink hatalmas szakmai tapasztalatára és rutinjára támaszkodni bármilyen szállítási feladat lebonyolításakor. Nincs ez másképp a túlméretes szállítás esetében sem.   

A túlméretes szállítás a fuvarozás egy igen speciális vállfaja, mely az átlagos áruk logisztikájának megszervezésén túlmutató precizitást igényel. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megbízóink termékei hiánytalanul és hibátlanul érkezzenek meg a rendeltetési helyükre, legyen szó belföldi, vagy akár országhatárokon átnyúló szállításról, a túlméretes csomag szállítás kivitelezésétől kezdve a hatalmas rakományokig.

Túlméretes szállítmány típusai

A túlméretezett rakományok között is hatalmas különbségek lehetnek, és nem csak a méret, vagy a súly szempontjából. A leggyakrabban szállított túlméretes rakományok között találhatunk például ipari munkagépeket, járműveket, nyomdagépeket, mezőgazdasági gépeket, szélturbinákat, préseket, acélszerkezeteket, vasbeton elemeket, tartályokat, de tulajdonképpen bármit ide lehet sorolni, melyek meghaladnak egy bizonyos méretet a szállítójárműhöz viszonyítva.

A túlméretes rakomány különös figyelmet igényel, így a szállítási mód megválasztása attól függ, hogy nem szabványos vagy szabványos túlméretes szállítmány fuvarozásáról van-e szó. A szabványos túlméretes szállítmány típusai közé tartoznak a kompakt méretű berendezések, építőanyagok és acélszerkezetek 30 tonnáig. A méretek nem haladhatják meg jelentősen a szabványos magasságot (3-3,5 méter), a szélességet (3,5-4 méter) és a hosszúságot (15-16 méter).

A túlméretes szállítás szabályai

A túlméretes nemzetközi szállítás terén az EU-ban szigorú szabályozások vannak érvényben a megengedett legnagyobb össztömegek és méretek vonatkozásában. Az olyan rakományok, melyek tömege és/vagy mérete meghalad bizonyos határértékeket, csak különleges engedély birtokában fuvarozhatóak, melyet tagállami, vagy regionális hatóságoktól kell beszerezni.

A logisztika világában nem elég ismerni a magyar jogszabályokat, minden célország, illetve az EU szabályozásaival is tisztában kell lenni, nemcsak a túlméretes áru szállítás során, hanem bárminemű fuvarozás alkalmával. Minden uniós tagállamban a meghatározott méretet és tömeget meghaladó rakományt szállító jármű közúton történő közlekedést a közútkezelő felügyeli és engedélyezi, egyúttal ők határozzák meg az útdíjakat is. Túlméretes szállítás külföldön történő lebonyolítása során az útvonalengedélyt minden országban az erre a feladatra létrehozott illetékes közútkezelő állítja ki néhány napon belül.

Túlméretes nemzetközi szállítás követelményei


Az túlméretes áru szállítás terén az európai irányelveket az Európai Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatósága dolgozta ki és tette közzé. Rendelkezéseket tartalmaznak a túlméretes nemzetközi szállítmányozás terén a kíséretre, a rakomány és a járművek megvilágítására és jelölésére, a túlméretes szállítmány lehetséges útvonalaira és a járműinformációkra vonatkozóan.

Járművekre vonatkozó információk

A járművekre vonatkozó információk tekintetében a túlméretes szállítás kivitelezésére vonatkozó iránymutatások egyetlen dokumentumot javasolnak, amelyet SERT-dokumentumnak (Special European Registration Trucks/Trailers) neveznek, és amely tartalmazza a szükséges műszaki információkat az engedélyező hatóságok számára.

Közlekedési folyosók

A nem szokványos közúti közlekedési folyosókról szóló rendelkezés transzeurópai folyosók létrehozását javasolja, beleértve a konténerterminálokat, kikötőket, ipari telephelyekre vezető utakat, autópályákat. Magyarul ez azt jelenti, hogy túlméretes nemzetközi szállítás során csak megadott útvonalakat lehet használni a rakomány méretének, súlyának függvényében. Ezen útvonalak ismerete nagyon fontos a túlméretes szállítmány engedély beszerzése során.

Világítás és jelölés

A túlméretes szállítmány és járművek világításánál, jelölésénél a balesetek elkerülése és a közlekedésbiztonság javítása a cél. Túlméretes szállítmányozás során az előírások be nem tartása rendkívül balesetveszélyes.

Kíséret

Az EU tagállamok többsége előírja a nem szokványos, túlméretes szállítmány kíséretét. Ennek számos funkciója van, beleértve a haladás elősegítését, a járművezetők figyelmeztetését a lehetséges veszélyekre, valamint a forgalom irányítását a körforgalomban, hidakon és forgalmi csomópontokban. A túlméretes szállítmány két kategóriába sorolható szélesség, hosszúság és úttípus alapján. A 4 m-nél szélesebb és 50 m-nél hosszabb járműveknél B típusú kíséret szükséges az autópályákon. Ez lehet egy rendőri kísérő és egy kísérőjármű vagy két kísérőjármű.

Egyéb szabályzatok

A túlméretes szállítmányozás lebonyolításában résztvevő és nehézgépjárműveket használó logisztikai cégekre a 96/53/EK irányelv vonatkozik, amely meghatározza a megengedett legnagyobb tömegeket és méreteket. Az irányelv értelmében külön engedélyek szükségesek a járműszerelvényekhez és az olyan járművekhez, amelyek nem felelnek meg a maximális méretre vonatkozó követelményeknek. A méreteket jelző táblának olyan részleteket kell tartalmaznia, mint:

  • Félpótkocsi, pótkocsi vagy gépjármű szélessége
  • Félpótkocsi, pótkocsi vagy gépjármű hossza
  • Rendszám
  • A gyártó neve
  • Mérési adatok egy járműszerelvény hosszához

A járműszerelvények hossza a nyerges pótkocsi vagy pótkocsi és a gépjármű teljes hosszára vonatkozik.

A  túlméretes szállítás szabályai tehát rendkívül összetettek és szerteágazóak. Rengeteg tapasztalat és szaktudás szükséges ahhoz, hogy minden tranzit, vagy célország szabályait ismerni lehessen. Emellett nagyon fontos a kapcsolati tőke is, hiszen a túlméretes szállítás külföldön egyértelműen megköveteli ezt.

Engedélyek és díjak túlméretes szállítás terén

A túlméretes csomag szállítás terén szolgáltatásaink alapelemét képzik az összes szükséges közútkezelő által kiadott engedély beszerzése, függetlenül attól, hogy magyar, vagy külföldi utakról van szó. A túlméretes szállítás szabályai függvényében az engedélyek beszerzése mellett szükséges az úgynevezett túlsúly díj befizetése, valamint a különböző útdíjak kiegyenlítése is. Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a közútkezelő nem adja meg a  túlméretes szállítás engedélyét. Ennek nem az az oka, hogy a rakomány túlsúlyos, vagy túlméretes, hanem egyszerűen nincs olyan útvonal, melynek teherbírása vagy akadálymentessége ezt meg tudná engedni anélkül, hogy infrastrukturális elemeket kellene eltávolítani, megbontani.

Partnerhálózatunk kiterjedt, így tulajdonképpen bármilyen szállítóeszközt, trélert, teherautót, kamiont biztosítani tudunk a túlméretes áru szállítás lebonyolításához. Az előzetes információk alapján mindig mérlegeljük a lehetőségeket, és ügyfeleink egyedi kéréseihez is igyekszünk igazodni. Amennyiben minket választ, garantáljuk, hogy szállítmányát maximális biztonsági szempontok és előírások mentén fogjuk mozgatni, ráadásul külön, egyedi biztosítás kötése is lehetséges.

túlméretes áru szállítás sokszor felmerülő igény

A túlméretes szállítás sokszor felmerül meglévő ügyfeleink körében is

Tömeg- és méretnormák

Hazánkban az áruszállításra alkalmas járművek, illetve járműszerelvények legnagyobb megengedett hosszúságát, szélességét, magasságát, össztömegét és tengelyterhelését az 1990-ben megalkotott, persze azóta már sokszor módosított 6-os KöHém-rendelet szabályozza. A tömeg- és méretnormákat a rendelet 5. 6.és 7. §-ai részletezik. 

Ha szeretne erről bővebben is tájékozódni, akkor az alábbi linken olvashat a rendeletről: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000006.KOH

Bizonyos esetekben, túlméretes szállítmányozás okán a hatóságok engedélyezhetik a rendeletben foglalt általános normák túllépését, ugyanakkor az ilyen jellegű túlméretes áru szállítás lebonyolításához  közútkezelői hozzájárulás is szükséges, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt, vagy a területileg illetékes önkormányzat útkezelője adhat.

Túlsúlyos és túlméretes engedély akkor állítható ki, ha 

  • azt a rakomány tömege és méretei indokolják;
  • ha az a nagy tömegű vagy méretű rakomány fuvarozására szolgáló jármű közlekedéséhez szükséges;
  • ha a rakomány oszthatatlan, azaz nem lehet kisebb részekre bontani a szállításhoz

A közútkezelőnek ezen felül jogában áll a túlméretes áru szállítás lebonyolítását végző járműhöz felvezető, menetoszlop-záró szakkíséretet előírni a túlméretes szállítmányozás biztonságos lebonyolítása végett.

Válasszon profi logisztikai partnert a túlméretes szállítmányozás elvégzésére

A túlméretes szállítás mint arról már többször szó esett, egy rendkívül speciális műfaja a logisztikának. Rengeteg a hibalehetőség, és folyamatosan fel kell készülni a problémákra, melyeket csak szakavatott, tapasztalt és rutinos logisztikai partnerek, illetve sofőrök tudnak hatékonyan kezelni. Rengeteg idő és pénz múlik azon, hogy kikre bízza a rakomány célba juttatását, ráadásul az sem hátrány, ha a fuvarozók tisztában vannak a törvényi előírásokkal akár hazai akár nemzetközi szinten. A túlméretes szállítás ár vonatkozásában pedig rendkívül változó képet mutat. Ahol irreálisan olcsó díjszabással találkozunk, valószínűleg kevésbé profi speditőrökről beszélünk. A Tesmore Logistic-nél a túlméretes szállítás ár kalkulációját az ajánlatkérés után tesszük meg, figyelembe véve az ügyfelek különleges igényeit, elvárásait. Cégünkre jellemző, hogy igyekszünk személyre szabott, kedvező árajánlatokat tenni.

De milyen baklövéseket is lehet elkövetni túlméretes szállítmányozás során, ha nem a profikra bízza a feladatot?

Rutintalan útvonalszervezés

Előfordulhat olyan szituáció, hogy a logisztikai partner a túlméretes szállítás lebonyolításához olyan sofőröket rendel, akik nem feltétlen jártasak ilyen területen, vagy épp nem is rendelkeznek az áruk biztonságos, legális és költséghatékony mozgatásához szükséges felszereléssel. A rutintalan vállalkozások és sofőrök gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy például, hogyan kell elvégezni az útvonal felmérését az olyan veszélyek elkerülése érdekében, mint az alacsony felüljárók. A rosszul megválasztott útvonal rengeteg bonyodalomhoz, késéshez, vagy akár bírsághoz is vezethet. Túlméretes nemzetközi szállítmányozás során ez fokozottan igaz.

Helytelen árurögzítés

Szintén komoly problémát okozhat a rakomány helytelen rögzítése. A nem megfelelő rögzítés extra kockázatot jelent nem csupán túlméretes csomag szállítás során, de tulajdonképpen bármilyen fuvarozás alkalmával. 

A túlméretes szállítás megszervezésére kiemelt figyelmet kell fektetni. Túlméretes szállítmányozás szakértőkkel.

Túlméretes szállítmányozás hibátlan megszervezését és lebonyolítását csak rutinos, professzionális cégektől remélheti

Rossz súlyelosztás

A túlméretes szállítmány típusai függvényében sokszor még a profiknak is komoly fejtörést okoz a megfelelő súlyelosztás kérdése, főleg, ha gyári berendezéseket, építőipari gépeket vagy más hatalmas tárgyakat szállítanak, amelyek szabálytalanul vannak kialakítva. A súlyelosztás azért fontos, mivel minél nagyobb a túlméretes teher súlya, annál hosszabb kell, hogy legyen az alváz, több tengellyel alatta. Túlméretes áru szállítás során a cél a teher súlyának elosztása a biztonságosabb szállítás érdekében. Ha a mérlegállomásokon kiderül, hogy a súly nincs megfelelően elosztva a tengelyeken az ismét csak komoly fennakadásokat okozhat, és súlyos bírságokhoz vezethet, nem beszélve a túlméretes szállítmány engedély elutasításáról.

Engedélyekkel kapcsolatos probléma

A túlsúlyos csomag szállítás engedélyeinek beszerzésekor rengeteg előfeltételnek kell megfelelni, főleg a nemzetközi szállítmányozás esetében. Első és legfontosabb a meghatározott útdíjak időben való befizetése, igazolások könyvelése. Az sem ritka, hogy a közútkezelőnek rendőri kíséretet kell előírnia a szállítmány mellé. A nemzetközi logisztika mégnagyobb precizitást igényel, hiszen sok esetben több ország szabályainak is eleget kell tenni. Amennyiben az okmányok hiányosak, rosszul kitöltöttek, a hatóságok megakadályozhatják a fuvarozó továbbhaladását.

Rugalmatlanság

A túlméretes szállítás biztonságos lebonyolítása precíz és pontos tervezést igényel, ahol nem árt rugalmasnak és előrelátónak lenni. Rengeteg befolyásoló tényező bonyolítja a túlméretes csomag szállítás kivitelezését, így például ha a szállítmány túlságosan széles, akkor általában éjszaka kell vinni a rakományt, révén, hogy ilyenkor jóval kisebb az utak forgalma. A túlméretes áru szállítás megvalósításának időpontját az engedélyeket kiadó hatóság határozza meg az előzetes információk ismeretében. Az útvonal kijelölése legtöbbször az alacsonyabb rendű utakon történik, azonban ezek is rengeteg hátráltató tényezőt rejtegetnek, mint például a szűk utcák, alacsonyan lévő felsővezetékek, hidak, kanyargós utak.

Bízza szállítmányát a Tesmore Logistic sokéves tapasztalatára!

Túlméretes szállítás Budapest központtal

Amennyiben Ön is megbízható, professzionális logisztikai partnert keres, és olyan különleges igényei vannak, mint például a túlméretes áru szállítás, veszélyes anyagok szállítása stb. akkor ránk bármikor, garantáltan számíthat, szívesen állunk az Ön rendelkezésére is, vegye fel velünk a kapcsolatot ajánlatkérő űrlapunkon keresztül és rövid időn belül visszajelzünk! Szolgáltatásaink listáján a túlméretes szállítás belföldön, külföldön csupán egy kategória a számos egyéb lehetőség közül. Részletesebben weboldalunkon olvashat arról, hogy mit kínálunk megbízóinknak.

Ajánlatkérés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!