Közúti áruszállítás sajátosságai

2021. június 25.
757
közúti áruszállítás, hogy biztosan célba érjen az áru

Az áruszállítás egyik legnépszerűbb és leggyakrabban alkalmazott formája a közúti szállítás, mely történhet hazai, illetve nemzetközi utakon is. A határokon átívelő közúti árufuvarozás viszonylag olcsó alternatívát kínál olyan helyzetekben ahol a tengeri áruszállítás nem opció, vagy nem éri meg anyagi szempontból. A közúti árufuvarozás elsősorban rövid távú, helyi vagy regionális szinten gazdaságos, de a távolsági, ill. nemzetközi szállítás is igen elterjedt ebben a formában.

Töretlen népszerűség, gazdaságos megoldás


A közúti áruszállítás az 1990-es évektől szorította háttérbe a vasúti szállítást, hiszen utóbbi már nem volt képes ellátni a felgyorsult gazdaság igényeit. A közúti fuvarozás ma is elsődleges szállítmányozási forma Magyarországon és Európában egyaránt. Nem véletlen, hiszen a közúti áruszállításnak rengeteg előnye van. Ilyen például a sűrű úthálózat, mely lehetőséget teremt akár a háztól házig történő fuvarozásra, így pedig nincs szükség áruátrakásra, ami a rakomány biztonságos célba érése szempontjából lényeges. Az árucikkek széles skálája szállítható gyorsan, könnyen módosítható útvonalakon, így a legkülönfélébb termékek, rakományok is gyorsan célba érhetnek, kezdve például a mirelit élelmiszerektől a gépjárműveken át a veszélyes árukig. A szállítandó árutól függően a fuvarozás ezen típusa lebonyolítható egyszerű szállítójárművön, vagy alkalmazhatnak speciálisan kialakított járművet, például konténerszállítót, tartálykocsit, gépjárműszállítót stb. 

A közúti áruszállítás a fuvarozás egyik leggyorsabb és legdinamikusabb módja hazánkban, illetve Európán belül is. Ez a szállítási mód jól kombinálható mind a vízi, légi és vasúti szállítással is a célországtól függően.
Érdekesség, hogy a gazdaságos szállítási távolságot 750 km-re becsülik a szakértők, így az Európai Unióban az áruforgalom közel 70%-a tehergépjárművekkel történik. Ehhez hozzájárult az is, hogy az elmúlt 10-15 év technikai fejlesztéseinek köszönhetően számos új eszköz is megjelent, amellyel a közúti fuvarozás is sokat lépett előre, például könnyebb lett a nyomon követés, jogszabályok változásainak követése, tájékozódás, útdíjak befizetése stb.

A közúti áruszállítás lehetséges hátrányai

Az előnyök mellett persze hátrányokkal is számolni kell a közúti fuvarozás során. Ilyen például a gyakran előforduló hosszú várakozási idő balesetek, dugók vagy határátkelés miatt; a túlterhelt úthálózat balesetveszélyes lehet; nincs kötött díjszabás. Utóbbi ugyanakkor egyben előnyként is felfogható, hiszen lehet mérettől, súlytól vagy szállítási időtől függően differenciálni az árakat. Az időjárás is befolyásolhatja az áru célba juttatásának idejét. A legfőbb hátrányt azonban az jelenti, hogy a rakomány mérete és tömege korlátozott, valamint hazai és nemzetközi útvonaldíjakat is fizetni kell. Ezen hátulütők nagy része azonban könnyűszerrel kiküszöbölhető a megfelelő felkészüléssel, szakértelemmel és problémamegoldó képességgel.

A Tesmore Logistic egyik legfőbb erőssége a sok közül, hogy sofőrjeink, munkatársaink mindig naprakészek, tisztában vannak a várható nehézségekkel. Folyamatos a kapcsolattartás az ügyfeleinkkel, fuvarozóinkkal egyaránt, így szinte minden hirtelen felmerülő akadályra gyorsan tudunk reagálni és megtaláljuk a lehető legjobb megoldást, hiszen számunkra partnereink elégedettsége a legfontosabb.  

A közúti áruszállítás gazdaságos
A tengeri szállítmányozást az esetek döntő többségében közúti árufuvarozás előzi meg

Szervezze ki Ön is a közúti fuvarozást!


Abban az esetben, ha egy vállalat nem rendelkezik megfelelő szállítóeszközzel, infrastruktúrával, sofőrrel, akkor célszerű közúti fuvarozást lebonyolító cégnek kiszervezni a feladatot. A Tesmore Logistic Magyarország egyik legmagasabb színvonalat képviselő logisztikai vállalkozása, mely segít ügyfeleinek elvégezni a közúti, tengeri áruszállítást az elejétől a végéig, ráadásul raktárlogisztikai szolgáltatásokat is nyújtunk, így lényegében minden terhet leveszünk partnereink válláról. A közúti áruszállítás kiszervezésével rengeteg pénzt, időt és energiát spórolhat meg, illetve, ha minket választ garantáljuk, hogy valódi profik kezébe adja a logisztikai műveleteket. A Tesmore Logistic egész Európát lefedve, már 26 célországba vállal szárazföldi és tengeri szállítmányozást!

Ha úgy érzi megtalálta bennünk a tökéletes logisztikai partnert, akkor vegye fel velünk közvetlenül a kapcsolatot, vagy kérjen árajánlatot. Ígérjük, hogy minél hamarabb reagálunk a megkeresésre. 

Ajánlatkérés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!