A tengeri szállítmányozás előnyei

2020. november 17.
456
Tengeri szállítmányozás a tesmorenál

Az országhatárokon és kontinenseken átívelő kereskedelem tulajdonképpen már az ókor kezdete óta kíséri az emberiség történetét, és akárcsak évezredekkel ezelőtt, a tengeri kereskedelemnek ma is ugyan akkora jelentősége van, sőt. A tengeri szállítmányozás lehetővé teszi, hogy hatalmas mennyiségű árut olcsón és biztonságosan lehessen eljuttatni egyik helyről a másikra. A XXI. századi, mindenre kiterjedő, komplex kereskedelmi hálózatának alappillére ez, mely a színfalak mögül teszi könnyebbé mindennapjainkat.

Olcsó, biztonságos, környezetbarát

A tengeri szállításnak kétségtelenül számos előnye van, nem véletlen, hogy a globális kereskedelem fő szállítási módjává az óceáni hajózás vált; a forgalmazott áruk körülbelül 90%-át mozgatják így. Az előnyöket hosszan sorolhatnánk, azonban most igyekszünk csupán a legfontosabb tényezőket kiemelni. Biztos Ön is látott már a filmekben, vagy netán a valóságban, olyan roppant nagy méretű konténerhajókat, melyek az óceán átkelésére hivatottak. A hatalmas hajók óriási mennyiségű terméket tudnak egyidejűleg elszállítani az egyes célországokba. Érdekesség, hogy a legnagyobb konténerszállító hajó 18.000 konténert képes szállítani. A rendkívüli kapacitás egyúttal lehetővé teszi az eltérő rakománytípusok egyszerre történő fuvarozását is. A szállítmányozás ezen fajtája rendkívül költséghatékony alternatívát jelent a termelőknek, gyártóknak, hiszen termékeiket viszonylag olcsón juttathatják el a rendeltetési helyükre. A teherszállító repülőgépeknél sokkal kedvezőbb, és biztonságosabb megoldás, egyedül a gyorsaság az, ami a hátrányt jelenti. Csak akkor éri meg emellett dönteni, ha a szállítandó termék nem időkapus, azaz például nem romlandó, vagy nincs szoros határidőhöz kötve annak célba érése.

A tengeren történő áruszállítás emellett napjaink egyik leginkább környezetbarát megoldása, szemben például a légi, vagy szárazföldi szállítmányozással. A hajózás a teljes üvegházhatású anyagok kibocsájtásának mindössze 2,6%-át teszi ki. Ha ezt összevetjük a légi közlekedéssel, vagy más egyéb szállítási móddal, akkor sokkal nagyobb környezetkárosító hatást tapasztalhatunk. Az elmúlt években ráadásul jelentősen csökkent a szennyező anyagok mennyisége, különösen a tengerbe ömlött olaj.

A tengeri fuvarozás azért biztonságos , mert egyrészt minimális a balesetek esélye, köszönhetően a modern konténerhajók felépítésének, és a korszerű műszereknek. Mindemelett a feladott áruról hivatalos értékpapírt adnak ki, amely minden fontos információt magába foglal, és biztosítékként szolgál.

tengeri szállítmányozás biztonságos módon

A hatalmas konténerhajók a legbiztonságosabb transzportjárművek

A tengeri szállítmányozás versenyképes szállítási költségeket kínál a szállítmányozóknak, különösen hosszú távolságokon. A költséghatékonyság abból fakad, hogy a szolgáltatást igénylő személyek, vállalkozások kívánságaitól függően teljes konténer rakományok (FCL), vagy részrakományok (LCL) szállítása is lehetséges. Az FCL a legköltséghatékonyabb szállítási mód, abban az esetben, ha nagy mennyiségű rakományról beszélünk, míg az LCL-t akkor éri meg választani, ha szállítandó termékeinek mennyisége kevesebb, mint 15 m3. Ugyanis a részrakományos módszer előnye abban rejlik, hogy egy konténert több feladó termékével töltenek meg, így a költségek megoszlanak, kifejezetten kedvező árakat kínálva ezzel. Persze azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez sokkal hosszabb szállítási időt fog eredményezni, hiszen több kikötőben kell a konténert kinyitni. Amennyiben csupán kisebb rendelésekről van szó, melyek nem időkapusak, akkor mindenképp érdemes ezt a megoldást választania.

Kérjen ajánlatot űrlapunkon keresztül, amely alapján részletesebb információkkal szolgálhatunk!

Ajánlatkérés

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!