A raklapos áruk előnyei a szállításban

2021. október 21.
295
a raklapos szállítás előnyei

A raklapos szállítás a fuvarozás egyik legegyszerűbb módja, hiszen a raklapra helyezett árucikkeket, különböző termékeket könnyedén lehet mozgatni, a szállítójárműre fel-, vagy lerakodni. Emellett rendkívül helytakarékos megoldásról beszélünk, néhány egyszerű számítás után meghatározható, hogy mekkora járműre lesz szükségünk egységnyi raklapos árucikk elszállításához.  Az alábbi cikkben bővebben is olvashat arról, hogy milyen előnyökkel jár a raklapos szállítás

A költséghatékonyság kicsiben kezdődik

A raklap egy hordozható, horizontális, merev állvány, amit az egységáruk összerakodására, tárolására, egymásra rakására, kezelésére és szállítására használnak. Leggyakrabban fából készülnek, azonban fém, vagy műanyag eszközökkel is találkozhat, utóbbi különösen az élelmiszerszállításban rendkívül népszerű, a könnyű tisztíthatóságnak köszönhetően. Érdekesség, hogy raklapokat először a II. világháborúban alkalmaztak, hogy megkönnyítsék a katonai logisztikát. 

Az ipari raktározás és szállítmányozás ma már elképzelhetetlen lenne minőségi, és különböző méretű raklapok alkalmazása nélkül, hiszen ezeknek köszönhetően rendkívül leegyszerűsödik a raktározni, vagy fuvarozni kívánt alapanyagok, termékek, árucikkek tárolása, mozgatása. A helytakarékosság a raktárépület és a szállítójármű kapacitásait is figyelembe véve igen fontos tényező. Mivel a raklapok többnyire szabványméretűek ezért könnyedén ki lehet számolni, hogy egy-egy járműre milyen mennyiségű árut lehet pakolni, így előre tudunk kalkulálni és jelentős összegeket spórolni például azzal, hogy nem egy hatalmas kamiont, csak egy kisebb teherautót, vagy furgont veszünk igénybe a fuvarozás során. A költséghatékony működés sokszor olyan aprónak tűnő dolgokon múlik, melyekről először nem is gondolnánk, hogy mekkora jelentőséggel bírnak. 
A raklapok mindazonáltal kifejezetten olcsó eszközök, könnyű beszerezni őket, rendkívül strapabírók, s nem mellesleg egymás után rengetegszer felhasználhatók. 

Többet ésszel, mint erővel 

Azon túl, hogy a raklapok használata megkönnyíti a logisztikai tervezést, a gyakorlatban is meglehetősen leegyszerűsítik a dolgunkat révén, hogy kompakt, egyszerűen tárolható, mozgatható eszközökről beszélünk. Kialakításuknál fogva villástargoncával könnyedén le-, és felemelhetjük a raklapozott árut a raktárak polcairól, vagy polcaira, illetve a szállítójárműbe való be-, vagy kipakolás folyamatát is leegyszerűsíthetjük ezáltal, hiszen akár egy kézi békával, vagy targoncával is pillanatok alatt végezhetünk a feladattal. Nemcsak a közúti, de a tengeri szállítmányozás során is raklapokra pakolva helyezik el a különféle termékeket a konténerekben, persze ez mindig a szállítandó termék típusától függ, lehetnek kivételek. Általánosságban elmondható azonban, hogy a raklapos szállítás a fuvarozás legelterjedtebb módszere az egész világon. 

Az Európai szabvány megfelelőségét az EUR jelölés mutatja. Felmérések szerint jelenleg 550 millió raklap van Európa-szerte forgalomban. Ebből 400 millió raklap EUR raklap. Ez a szabvány jelenleg világelső a logisztikai műveletekben, köszönhetően széleskörű felhasználhatóságnak.

a kézi emelő béka segíti a raklapok mozgatását
A raklapra helyezett termékek mozgatása akár kézi emelő békával is egyszerűen megoldható

Segítség a papírmunkában is

A raktárlogisztika nem egyszerű feladat, hiszen folyamatosan nyomon kell követni a termékek helyét, mozgását, mennyiségét stb.. Ezt szerencsére ma már többféle szoftver, informatikai hálózat segíti, azonban az adminisztráció során gyakran számolunk a raklapokkal, mint egységnyi áruval. Ez megkönnyíti a papírmunkát, persze ez a megoldás nem minden esetben alkalmazható. 

A Tesmore Logistic Budapest, és Magyarország egyik leginnovatívabb hazai-, és nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalata, melynek keretében vállaljuk az egészen kis volumenű áruszállítást, például költöztetést, egészen túlméretes szállítmányok, veszélyes anyagok fuvarozásáig szerte Európában. Emellett raktárlogisztikai szolgáltatásokkal is támogatjuk ügyfeleinket céljaik elérése érdekében.
Válasszon minket, ha professzionális logisztikai partnerre vágyik!
 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!