Raklapozott áru, az egyik legnépszerűbb szállítmányozási rakomány

2020. november 20.
2739

Az online kereskedelem noha már az utóbbi években is virágkorát élte, egyre inkább felértékelődött a személyes kontaktot elkerülő online vásárlás, illetve csomagküldés. Az interneten vásárolt vagy éppen eladott árucikkek között megtalálható a legapróbb dolgoktól kezdve a hatalmas, nehezen szállítható raklapos szállítás esetéig bármi. Sokszor okoz bonyodalmat az árucikkeket eladásra kínáló személyeknek, hogy a nagyobb méretű, raklapozott áru, vagy nagyobb mennyiségű rendeléseket célbajuttassák. Erre a legkézenfekvőbb megoldást egy szállítmányozással foglalkozó partner megbízása jelentheti.

A raklapos szállítás a fuvarozás egyik legegyszerűbb módja, hiszen a raklapra helyezett árucikkeket, különböző termékeket könnyedén lehet mozgatni, a szállítójárműre fel-, vagy lerakodni. Emellett rendkívül helytakarékos megoldásról beszélünk, néhány egyszerű számítás után meghatározható, hogy mekkora járműre lesz szükségünk egységnyi raklapos árucikk elszállításához.  Az alábbi cikkben bővebben is olvashat arról, hogy milyen előnyökkel jár a raklapos szállítás. 

Raklapos áru szállítás lebonyolításához keres megbízható üzleti partnert? Keressen meg bennünket!

Ajánlatkérés


raklapos szállítás külföldre gyorsan, precízen
Nemzetközi raklapos szállítás: a felgyorsult internetes kereskedelem alapja!

A raklapos áru szállítás

Az online kereskedelem fejlődése mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások életét megkönnyíti sok szempontból, hiszen jóval egyszerűbb interneten leadni, hogy egy üzemnek, gyárnak, boltnak stb. éppen mire, és milyen mennyiségben van szüksége. A logisztika és fuvarozás kapcsán mindenkinek a hatalmas kamionok jutnak eszébe először, azonban meglehetősen gyakori, hogy raklapozott áru mozgatása szükséges egyik helyről a másikra. Ez esetben óriási hiba lenne olyan járművekkel fuvarozni, melyek kapacitása bőven meghaladja az aktuálisan szállítandó termékek méretét. Ennek orvoslására két lehetőség van. Egyrészt több eladó portékáját helyezik a raklapos szállítás igénybevételével raklapra, és rakodják egyazon kamionba, azonban a célállomások diverzitása miatt nem feltétlen ez a legolcsóbb megoldás. Ehelyett sokkal költséghatékonyabb lehet, ha az adott raklapozott árut egy kisebb furgonra, teherautóra helyezik fel, és úgy juttatják el a vevőhöz.

A raklapos áru szállítás meglehetősen népszerű a szállítmányozás világában, több okból kifolyólag is. Először is olcsó eszközökről beszélünk, könnyű beszerezni őket, rendkívül strapabírók, s nem mellesleg egymás után rengetegszer felhasználhatók. A raklapos szállítás másfelől nagyon kompakt és egyszerű a tárolásuk és használatuk is. Kialakításuknál fogva a villástargonca könnyedén le-, és felemeli azokat a legmagasabb polcokra is, így a helytakarékosság oldaláról megközelítve is előnyös eszközről beszélünk. Amiért még a raklapozott áru igazán elterjedt, az a könnyű szállítmányozásból, anyagmozgatásból fakad. A kamionokba, furgonokba való bepakolás a raklapok segítségével megoldható kézi erővel, béka által, míg a nehezebb rakományok esetében targoncával. A raklapos szállítás során mindez nagyon rövid idő alatt kivitelezhető, s a rakomány célállomáson történő lepakolása is könnyűszerrel elvégezhető.

A magánszemélyek üzletkötését is megkönnyíti a raklapos szállítás, mivel több futárszolgálat, logisztikai cég vállalja ezek lebonyolítását, de természetesen koránt sem mindegy, hogy milyen árszabással. Raklapos áru szállítás területén van szüksége segítségre? Tesmore.hu!

SZÁLLÍTMÁNYOZÁS SZOLGÁLTATÁSUNK

A raklapos áruk előnyei a szállításban

A költséghatékonyság kicsiben kezdődik

A raklap egy hordozható, horizontális, merev állvány, amit az egységáruk összerakodására, tárolására, egymásra rakására, kezelésére és szállítására használnak. Leggyakrabban fából készülnek, azonban fém, vagy műanyag eszközökkel is találkozhat, utóbbi különösen az élelmiszerszállításban rendkívül népszerű, a könnyű tisztíthatóságnak köszönhetően. Érdekesség, hogy raklapokat először a II. világháborúban alkalmaztak, hogy megkönnyítsék a katonai logisztikát. 

Az ipari raktározás és szállítmányozás ma már elképzelhetetlen lenne minőségi, és különböző méretű raklapok alkalmazása nélkül, hiszen ezeknek köszönhetően rendkívül leegyszerűsödik a raktározni, vagy fuvarozni kívánt alapanyagok, termékek, árucikkek tárolása, mozgatása. A helytakarékosság a raktárépület és a szállítójármű kapacitásait is figyelembe véve igen fontos tényező. Mivel a raklapok többnyire szabványméretűek ezért könnyedén ki lehet számolni, hogy egy-egy járműre milyen mennyiségű árut lehet pakolni, így előre tudunk kalkulálni és jelentős összegeket spórolni például azzal, hogy nem egy hatalmas kamiont, csak egy kisebb teherautót, vagy furgont veszünk igénybe a fuvarozás során. A költséghatékony működés sokszor olyan aprónak tűnő dolgokon múlik, melyekről először nem is gondolnánk, hogy mekkora jelentőséggel bírnak. 
A raklapok mindazonáltal kifejezetten olcsó eszközök, könnyű beszerezni őket, rendkívül strapabírók, s nem mellesleg egymás után rengetegszer felhasználhatók. 

Többet ésszel, mint erővel 

Azon túl, hogy a raklapok használata megkönnyíti a logisztikai tervezést, a gyakorlatban is meglehetősen leegyszerűsítik a dolgunkat révén, hogy kompakt, egyszerűen tárolható, mozgatható eszközökről beszélünk. Kialakításuknál fogva villástargoncával könnyedén le-, és felemelhetjük a raklapozott árut a raktárak polcairól, vagy polcaira, illetve a szállítójárműbe való be-, vagy kipakolás folyamatát is leegyszerűsíthetjük ezáltal, hiszen akár egy kézi békával, vagy targoncával is pillanatok alatt végezhetünk a feladattal. Nemcsak a közúti, de a tengeri szállítmányozás során is raklapokra pakolva helyezik el a különféle termékeket a konténerekben, persze ez mindig a szállítandó termék típusától függ, lehetnek kivételek. Általánosságban elmondható azonban, hogy a raklapos szállítás a fuvarozás legelterjedtebb módszere az egész világon. 

Az Európai szabvány megfelelőségét az EUR jelölés mutatja. Felmérések szerint jelenleg 550 millió raklap van Európa-szerte forgalomban. Ebből 400 millió raklap EUR raklap. Ez a szabvány jelenleg világelső a logisztikai műveletekben, köszönhetően széleskörű felhasználhatóságnak.

a kézi emelő béka segíti a raklapok mozgatását
A raklapra helyezett termékek mozgatása akár kézi emelő békával is egyszerűen megoldható

Segítség a papírmunkában is

A raktárlogisztika nem egyszerű feladat, hiszen folyamatosan nyomon kell követni a termékek helyét, mozgását, mennyiségét stb.. Ezt szerencsére ma már többféle szoftver, informatikai hálózat segíti, azonban az adminisztráció során gyakran számolunk a raklapokkal, mint egységnyi áruval. Ez megkönnyíti a papírmunkát, persze ez a megoldás nem minden esetben alkalmazható. 

A Tesmore Logistic Budapest, és Magyarország egyik leginnovatívabb hazai-, és nemzetközi szállítmányozással foglalkozó vállalata, melynek keretében vállaljuk az egészen kis volumenű áruszállítást, például költöztetést, egészen túlméretes szállítmányok, veszélyes anyagok fuvarozásáig szerte Európában. Emellett raktárlogisztikai szolgáltatásokkal is támogatjuk ügyfeleinket céljaik elérése érdekében.
Válasszon minket, ha professzionális logisztikai partnerre vágyik!

raklapos áru szállítás hatékonyan
A raklapos áru szállítás előnye, hogy a raklapok rendkívül megkönnyítik az árucikkek tárolását és mozgatását

A raklapos áru szállítás legfőbb előnyei


Az egységrakományok képzésére és kezelésére szolgáló elsődleges tárolóeszközt raklapnak nevezzük. A raklapok a raktározási szolgáltatások elengedhetetlen kellékei, vagy akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a raktározási rendszer gerincét jelentik. Megakadályozzák a termék károsodását és megkönnyítik a tárolást, szállítást. Az előbbiekben dióhéjban már szó esett arról, hogy miért is vált népszerűvé a raklapos szállítás, azonban érdemes kicsit jobban boncolgatni ezt a témát és részleteiben is megnézni a népszerűség okait.

  • A raklapok ma már elengedhetetlen kellékei a belföldön és külföldön történő áruszállításának. A raklapos áru szállítás elsődleges célja, hogy megkönnyítse az árucikkek fuvarozását. Sok kisebb tétel kombinálásával és egyetlen raklapra helyezésével a feladóknak kevesebb árucikket kell nyomon követniük. A raklapos szállítás külföldre különösen jó megoldást kínál, hiszen az áru védve van a kezelésből adódó sérülésektől is.
  • Mivel a raklapok mérete általában szabványos, a raklaponkénti szállítmányok közel állandó mennyiségeket jelentenek a rendelések leadásához, a költségek kiszámításához, és még a termékek szállításához és raktározásához szükséges helymennyiség kiszámításához is. A raklapos áru szállítás kétségtelenül legfontosabb hozadéka, hogy gyorsaságot és hatékonyságot is kínál, villástargoncával vagy raklapemelővel könnyen megemelhetők és egymásra rakhatók.
  • A raklapos szállítás további előnyei közé tartozik, hogy a raklapok megóvják a termékeket az állóvíztől, a szennyeződéstől és a törmeléktől.
  • A raklapok újrafelhasználhatók, és sokszor oda-vissza küldhetők a gyártó és a vevő között, mielőtt javításra vagy újrahasznosításra lenne szükség.
  • Erősségük ellenére a raklapok viszonylag könnyűek és kevés helyet foglalnak el. A szállítók és a gyártók a raklapokat magas kötegekben tárolhatják, amelyek minimális alapterületet foglalnak el egy raktárban. Egy üres raklap elég könnyű ahhoz, hogy egyetlen dolgozó is el tudja vinni.
  • Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal, hogy a gyárakban robotok végzik a munkát, akár a késztermékek elhelyezése során is. A szabványos méretű raklapoknak köszönhetően a robotizált gyártósorok hatékonysága is növelhető. Mivel a raklapozás segíti a tárolási és szállítási folyamatok gépesítését, a kézi kezelés és annak problémái jelentősen csökkennek.

Szabványméretek

A nemzetközi raklapos szállítás során nagy könnyebbséget jelent, hogy mindenhol szabványméretű eszközöket alkalmaznak. A szabványosítást az ISO, azaz a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet végzi. Nézzük meg, hogy milyen standard méretekkel találkozhatunk a logisztika világában.

  • Euró raklap: Mérete 1200 mm x 800 mm. Elsősorban Európában használják, az Európai Raklap Szövetség (EPAL) számításai szerint körülbelül 500 millió ilyen raklap van forgalomban. Saját tömege 25 kg, és mozgatva 1500 kg terhelést is elbír.
  • Amerikai raklap: Mérete 1200 mm x 1000 mm. Ezeket elsősorban az amerikai kontinensen és Japánban használják. Univerzális raklapoknak vagy izoraklapoknak is nevezik. Súlyuk körülbelül 25 kg, és 1500 kg-ot is elbírnak útközben. Statikus, szilárd és sima felületen tartva viszont akár 6000 kg-nyi áru is tartható a raklapon.
  • Néhány további méret, amelyet az ISO szabványosított: 1016x1219 mm, 1165x1165 mm, 1067x1067 mm és 1100x1100 mm. Ezek használata azonban ritka raklapos szállítás során.

Nem a méret a lényeg

Számos logisztikai vállalkozás nem foglalkozik fuvarozással bizonyos árumennyiség alatt, különösen, ha a raklapos szállítás külföldre történik. Azonban számunkra ez nem jelent akadályt, hiszen a kisméretű szállításokat is elvállaljuk. Ügyfélközpontú gondolkodásmódunk megköveteli, hogy folyamatosan partnereink rendelkezésére álljunk az év minden napján, s segítsük őket minden módon. Árpolitikánk is visszaközön e tekintetben, hiszen folyamatosan igyekszünk kedvező, megfizethető áron kínálni szolgáltatásainkat, magas színvonalú munkavégzés mellett.

A Tesmore Logistic repertoárjába beletartozik a kis-, és nagyméretű raklapos szállítás külföldre és belföldre is. Partnersofőreink támogatásával mindig tudunk olyan járművet biztosítani mely éppen alkalmatos a megbízó rakományának továbbítására. Cégünk a nemzetközi szállítmányozás jeles hazai képviselője, így Európa szerte több országba vállaljuk megbízóink termékeinek fuvarozását.

raklapos szállítás külföldre
A raklapos szállítás ma már elengedhetetlen eleme a logisztikai rendszernek

Raklapos szállítás, ha költözni szeretne


Egy költözés sosem egyszerű történet, hiszen rengeteg ügyes-bajos problémával és kihívással jár, melyek megoldásához gyakran segítségre is szükség van. Tipikusan ilyen a különböző holmik, bútorok átszállítása egyik helyről a másikra, főleg ha külföldre is számos dolgot szeretnénk magunkkal vinni. A Tesmore Logistic ebben is a segítségére lehet, hiszen raklapos áru szállítás szolgáltatásainkat ilyen téren is igénybe veheti. A raklapos szállítás külföldre természetesen szintén elérhető.

Ha Ön is a raklapos szállítmányozási logisztika terén szeretne gyors és precíz megoldást találni a kihívásokra, problémákra, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, kérjen árajánlatot, melyre 1-2 napon belül reagálunk, s, ha Önnek is megfelel javaslatunk, rögtön rá is térünk a kivitelezésre.

Ajánlatkérés

​​​​​​​

Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása